Hlavní obsah

Čunkův advokát: se spisem se začneme seznamovat asi v úterý

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vicepremiéra a předsedu KDU-ČSL Jiřího Čunka čeká kvůli aféře kolem domnělého půlmiliónového úplatku perný týden. Na jeho počátku vystřídá na pobočce protikorupční policie v Olomouci spoluobviněného Petra Hurtu a začne se seznamovat s vyšetřovacím spisem. Hurta totéž činil celý tento týden.

Článek

"Zřejmě začneme v úterý. Do té doby už bychom měli dostat do ruky dosud chybějící dva ekonomické posudky, které už prý policie má hotové a k dispozici. První se týká cen vsetínských bytů a druhý účetnictví," řekl Právu Čunkův advokát Eduard Bruna. Doplnil, že tento týden se ještě účastní soudního líčení s údajným Berdychovým gangem, kde vystupuje jako obhájce jednoho z obžalovaných, také proto zamíří do Olomouce až po neděli.

Bruna si již také vyzvedl na policii posudek psychologa, o který požádal vyšetřovatel. Znalec zjišťoval, zda hlavní svědkyně v případu, bývalá Čunkova sekretářka Marcela Urbanová, vypovídala pravdivě. Právě ona policistům popsala události z února 2002, kdy měl tehdejší vsetínský starosta a nyní vicepremiér dostat před očima Urbanové peníze.

"Svědkyně obecně mluví pravdu," uvádí se podle Bruny v závěrech psychologa. "Ten posudek o pravdomluvnosti je ale napsán ve velmi obecné rovině a pro nás není zásadní," uvedl k tomu advokát, pro nějž jsou prý mnohem důležitější očekávané ekonomické posudky.

Bruna včera znovu zopakoval, že nepočítá s tím, že by seznamování se spisem skončilo podle původního plánu policie a její následný návrh na obžalobu hlavních aktérů dostal státní zástupce ještě do poloviny května. "Když začínáme na začátku příštího týdne, nepředpokládám, že se to stihne," dodal Bruna.

Policie Čunka podezírá, že jako vsetínský starosta dostal v únoru 2002 úplatek od majitele realitní společnosti H B Real Hurty za prodej 51 procent podílu města ve firmě Vsetínské byty. Čunek i Hurta obvinění odmítají. O tom, zda nakonec oba skončí před soudem, rozhodne žalobce Radim Obst, který může chystanému návrhu policie na obžalobu vyhovět nebo věc vrátit ještě k došetření či stíhání zcela zastavit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám