Hlavní obsah

Schwarzenberg: Když blokády zastaví dopravu, budeme to řešit v EU

– PRAHA

Rakouští odpůrci Temelína chystají na pátek dvouhodinovou blokádu česko-rakouských hraničních přechodů. Na rozdíl těch od dřívějších, které se konaly ve středu dopoledne, může blokáda v pátek odpoledne významně narušit dopravu na hranici. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg řekl, že pokud se tak stane, bude to ČR s Rakouskem řešit na nejbližší schůzce ministrů zahraničí EU.

Článek

Ministerstvo zahraničí je zklamáno postupem rakouských úřadů. "Opakovaně umožňují, aby pro vyjádření názoru jedné názorové skupiny byla volena nemístná forma blokád hraničních přechodů," stojí v prohlášení ministerstva.

Zablokování hranic podle české diplomacie značí porušení jedné ze základních svobod EU - volného pohybu osob. "Musíme odlišit, zda hranice je uzavřená, nebo zda je to pouze demonstrace na hranici," řekl ve čtvrtek Schwarzenberg (za Stranu zelených). O problému jednal se šéfem zahraničního výboru Národní rady rakouského parlamentu Casparem Einemem.

Einem po setkání řekl, že situaci kolem Temelína je nutné řešit bez emocí a v klidu. Připomněl, že napomoci k tomu má společná česko-rakouská parlamentní komise. Obě strany již nominovaly její členy. Einem nechtěl předvídat, jak by Vídeň reagovala, kdyby Praha věc otevřela v EU.

Pro to, aby se o blokádách hovořilo na evropské úrovni, se ve čtvrtek vyslovil vicepremiér pro EU Alexandr Vondra (ODS). "Asi nazrává čas, že budeme muset tu otázku přenést i na to evropské hřiště. Přenést to téma do evropské diskuze, trošku bouchnout do stolu," řekl Vondra v rozhlasové stanici Frekvence 1.

Sobotka píše šéfům komor

Do věci se opět vložil také předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Požádal šéfy obou komor rakouského parlamentu, aby se zasadili o odmítnutí blokád.

Tuto formu protestu na vnitřní hranici EU označil za nepřípustnou. "Za velmi nevhodné považuji rovněž to, že se tak děje bez reakce rakouských státních orgánů," uvedl v otevřeném dopise předsedkyni rakouské dolní komory Barbaře Prammerové a předsedovi Spolkové rady Manfredu Gruberovi. Podobné prohlášení, které zaslal před dvěma týdny rakouské velvyslankyni v ČR, podle dostupných informací zůstalo bez odezvy.

Aktivisté v pátek zablokují 12 přechodů mezi třetí a pátou hodinou odpoledne.

Reklama

Výběr článků

Načítám