Hlavní obsah

Poslanec Šeich kvůli střetu zájmů odstoupil z výboru pro EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanec ODS David Šeich rezignoval na členství ve výboru Sněmovny pro evropské záležitosti. ČSSD upozornila na to, že Šeich se ocitl ve střetu zájmů. Důvodem je firma Eurovision, která obcím zprostředkovává evropské dotace a v níž byl většinovým společníkem.

Článek

Ve čtvrtek David Šeich ve svém prohlášení na poslanecké výborové funkce rezignoval. "Rezignuji na své členství ve Výboru pro evropské záležitosti, chci zabránit tak dalším případným spekulacím," sdělil David Šeich.

Svoje působení ve společnosti Eurovision Šeich v prohlášení komentuje: "Letos se společnost transformovala na akciovou společnost a můj podíl akcií byl již prodán. Nyní se čeká na zápis transformace do Obchodního rejstříku, aby se akcie převedly na nového nabyvatele."

Poslanec pro LN, které na věc upozornily, střet zájmů popřel: "Dávám si velký pozor, abych neporušil žádný právní předpis. Ničeho jsem se nedopustil."

Šeichovo počínání se nelíbilo ani některým členům ODS. I u nich byl poslanec kritizován. [celá zpráva]

Ať rezignuje i Rath, vyzývá Šeich

Na druhou stranu ale Šeich předpokládá, že pokud může rezignovat on, nevidí důvod, proč by neměl rezignovat také David Rath. U něho je podle Šeicha také důvodné podezření ze střetu zájmů.

"Vyzývám poslance MUDr. Davida Ratha, který na rozdíl ode mě stále aktivně podniká ve zdravotnictví a dokonce chce údajně privatizovat některá zdravotnická zařízení, aby s okamžitou platností rezignoval na funkci předsedy a člena Zdravotního výboru, jelikož se v jeho případě jedná o přímý střet zájmů," oznámil David Šeich.

Rath: výroky opilce se zabývat nebudu

"Já se výroky opilce, co řídí v opilosti auto, zabývat nebudu. Pro mě je pan Šeich morální a etická troska, která řídí v opilosti a pak se ohání poslaneckou imunitou," řekl Novinkám David Rath v reakci na prohlášení Davida Šeicha.

Přesto jisté nesrovnalosti Rath přiznal: "Ano, může to být střet zájmů, ale jenom proto, že jsem lékař. Já přeci kvůli tomu, že jsem členem Zdravotního výboru nepověsím lékařskou praxi na hřebík. Lékařem jsem byl už dlouho předtím, než jsem se stal poslancem," uzavřel Rath.

Loni na podzim policie přistihla Šeicha s alkoholem za volantem. Podle strážníků řídil, ačkoliv měl v krvi 2,4 promile alkoholu. Poslanec přišel na čtrnáct měsíců o řidičský průkaz a dostal 45 tisíc korun pokuty. Nedávno Šeicha znovu zvolila okresní organizace ODS Brno-venkov do svého čela. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

ČSSD žádá Šeichův odchod ze Sněmovny

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka si myslí, že by poslanec ODS David Šeich udělal nejlépe, kdyby kvůli svým kauzám rezignoval na mandát. Šeich se totiž podle...

Výběr článků

Načítám