Hlavní obsah

Poslanci levice neprotlačili ani jeden návrh k radaru

– PRAHA
Novinky, znk

Sněmovna se ve čtvrtek zabývala stavem jednání v otázce umístění americké radarové základny v Česku. Nakonec ale žádné podmínky, které by měla vláda v jednání respektovat, nestanovila. Poslanci vládní koalice totiž smetli všechny návrhy levice.

Článek

Poslancům ČSSD a KSČM se během schůze podařilo prosadit některé dílčí návrhy. Jednalo se například o to, aby vláda předložila smlouvy ohledně základny před jejich podepsáním Sněmovně.

Zástupci vládních stran ale v závěrečném hlasování přijetí takových požadavků zabránili. Levici se také nepodařilo prosadit, aby se na případné bezpečnostní hrozby reagovalo v rámci NATO.

Návrh na referendum poslanci odmítli

Levice rovněž neuspěla s návrhem, který by umožnil vypsání referenda ohledně vybudování základny v ČR.

"Vládní koalice nebude této věci chtít využívat k populistickým hrátkám. My nechceme, aby se politici zbavovali odpovědnosti," uvedl místopředseda vlády pro evrospké záležitosti Alexandr Vondra.

Připomněl, že ČSSD požadovala referendum i v otázce přistoupení do NATO. "Stejnou hru s referendem jste tehdy hráli a nakonec Javier Solana musel volat Milošovi Zemanovi, aby ho přemluvil a referendum se nakonec nekonalo," dodal Vondra.

"Pro sociální demokracii referendum nikdy nebyla nějaká hra, pane místopředsedo. (...) Referendum se ale stává hrou v situaci, kdy vy bráníte takovýto zákon, který je v Ústavě, přijmout, a pak se s tím dají hrát hrátky," kontroval místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám