Hlavní obsah

ČSSD žádá Šeichův odchod ze Sněmovny

Právo, ČTK, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka si myslí, že by poslanec ODS David Šeich udělal nejlépe, kdyby kvůli svým kauzám rezignoval na mandát. Šeich se totiž podle soc. dem. nejspíš ocitl ve střetu zájmů, a to kvůli firmě Eurovision, která obcím zprostředkovává evropské dotace a v níž byl většinovým společníkem. Zároveň sedí ve sněmovním výboru pro evropské záležitosti a je místopředsedou výboru zahraničního.

Článek

Šeich minulý čtvrtek kritizoval na plénu dolní komory přidělování dotací za posledních vlád ČSSD. Neohlásil přitom střet zájmů, jak mu ukládá příslušný zákon, který v nové podobě platí od ledna.

Mandátový a imunitní výbor Sněmovny nyní analyzuje, zda se Šeichem zahájí řízení, což by nejdříve musel odhlasovat. Pokud by se prokázalo, že poslanec mohl mít ze svého postavení majetkový prospěch, může se výbor, a podle jeho šéfa Miloslava Kaly (ČSSD) také kterýkoli občan, obrátit na soud. Ten by Šeichovi podle zákona o střetu zájmů mohl vyměřit až půlmiliónovou pokutu.

"Už jsem podíl prodal"

Poslanec přitom pro LN, které na věc upozornily, střet zájmů popřel: "Dávám si velký pozor, abych neporušil žádný právní předpis."

I ve středu trval na svém. "Počátkem tohoto roku byla společnost transformována na akciovou společnost. Můj podíl akcií je v tuto chvíli již prodán," uvedl.

Podle údajů z obchodního rejstříku je přitom Šeich v Eurovisionu stále vlastníkem obchodního podílu ve výši 80 procent.

Sobotka, a nejen on, má opačný názor. "Já se domnívám, že to je klasický střet zájmů a že může vykazovat určité mafiózní praktiky takovýto přístup, který spojuje výkon funkce poslance a práci podnikatele," uvedl Sobotka. Myslí si, že "nejlepší tečkou" za kauzou by byl Šeichův odchod.

Šeich se minulý čtvrtek pustil do křížku s šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem kvůli jeho působení na resortu místního rozvoje a kritizoval také exministra Radko Martínka. Paroubek podle svých slov poslance upozornil, aby tolik nepil "zázvorovou limonádu, protože pak mu roste fantazie".

Kritika i v ODS

Paroubek Šeichův střet zájmů označil za "naprosto neospravedlnitelný". Podobně se ale vyjádřil i poslanec ODS Petr Bratský. "Je v pořádku, že jsou poslanci, kteří pomáhají městům získat dotace. Ale rozhodně ne přes firmy, které vlastní." A šéf soc. dem. k Šeichovi dodal: "Tohleto ukazuje, že on je neuvěřitelně nestoudný."

Paroubek také odkázal na vyjádření nejmenovaného zástupce zlínské radnice, který měl říci, že Šeich je levný, protože za pomoc s dotacemi dostává provizi jen 3 procenta. "Dámy a pánové, kde to jsme? To je prostě neslýchaná věc, takovým způsobem si dělat svůj kšeft z veřejných prostředků. Pan poslanec Šeich už překročil všechny meze, všechny meze slušnosti, pokud vůbec ví ten člověk, o co se jedná," ptal se Paroubek.

Loni na podzim policie přistihla Šeicha s alkoholem za volantem. Podle strážníků řídil, ačkoliv měl v krvi 2,4 promile alkoholu. Poslanec přišel na čtrnáct měsíců o řidičský průkaz a dostal 45 tisíc korun pokuty. [celá zpráva] Nedávno Šeicha znovu zvolila okresní organizace ODS Brno-venkov do svého čela. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Poslanci Šeichovi řidičák nevzali, ztratil ho

Policisté 29letému poslanci Davidu Šeichovi (ODS), kterého v noci ze středy na čtvrtek ráno zastavili strážníci v Malátově ulici v Brně a při dechové zkoušce...

Výběr článků

Načítám