Hlavní obsah

Obvinění v kauze Čunek se seznamují s vyšetřovacím spisem

PŘEROV

Obvinění v kauze vicepremiéra Jiřího Čunka se v pondělí začali seznamovat s uzvařeným vyšetřovacím spisem. Kromě Čunka je obviněn i Petr Hurta ze společnosti HB Real, která podle policie Čunkovi půlmiliónový úplatek dala. Právě Hurta a jeho obhájci nyní do spisu nahlížejí.

Článek

"Mohu potvrdit, že vyšetřování skončilo a obvinění a jejich obhájci se dnes začali seznamovat s vyšetřovacím spisem. Nemohu předjímat, jak dlouho to potrvá, ale nepředpokládám, že by to seznamování do konce tohoto týdne skončilo," řekl v pondělí Právu státní zástupce Radim Obst, který má případ na starosti.

Odmítl také spekulovat, zda by mu policie mohla předat spis i s návrhem na podání obžaloby do poloviny května, jak o tom dříve informovala. "To záleží na policistech," dodal Obst.

Čunkův advokát Eduard Bruna upřesnil, že sám vicepremiér by měl začít pročítat spis ve čtvrtek nebo na začátku příštího týdne. "Zatím se se spisem seznamuje první skupina, což znamená spoluobviněný a jeho obhájci (Hurta), já předpokládám, že my začneme ve čtvrtek či z kraje příštího týdne," uvedl Bruna a vysvětlil to tím, že oba si rozvrhli termíny, aby se o jeden spis nedělili ve stejnou dobu.

"Seznamování se spisem podle mě bude probíhat delší dobu, takže nepočítám s návrhem na obžalobu v polovině května," uvedl v pátek Čunkův advokát Eduard Bruna.

Policie si je jistá, že má dost důkazů

Policie Čunka podezírá, že jako vsetínský starosta dostal v únoru 2002 úplatek od majitele realitní společnosti HB Real Petra Hurty za prodej 51 procent podílu města ve firmě Vsetínské byty. Čunek i Hurta obvinění odmítají. Policisté jsou ale přesvědčení, že mají dostatek důkazů, které by mohly vicepremiéra z převzetí úplatku usvědčit.

O tom, zda nakonec Čunek s Hurtou skončí před soudem, rozhodne žalobce Obst, který může chystanému návrhu policie na obžalobu vyhovět, nebo věc vrátit ještě k došetření či stíhání zcela zastavit.

Protikorupční policie na konci dubna oznámila, že policejní vyšetřování již skončilo. KDU-ČSL se však tehdy proti takové informaci ohradilo a označilo ji za nepravdivou. "Šetření bude naopak nadále pokračovat a příští týden policie vyslechne další svědky," sdělil Novinkám před deseti dny mluvčí lidovců Martin Horálek. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám