Hlavní obsah

Armáda přivezla tělo českého vojáka z Afgánistánu

– PRAHA

Armáda v neděli převezla do Prahy ostatky českého vojáka, který v noci ze čtvrtka na pátek zahynul v Afghánistánu při sesuvu půdy. Armádní speciál přistál na kbelském letišti kolem 13:45.

Článek

Při nehodě v Afgánistánu bylo zraněno dalších pět vojáků lavinou kamení a bahna, jeden z nich těžce. Mrtvému vojákovi bylo 28 let, jakékoli další podrobnosti ale na přání rodiny armáda odmítla sdělit. Rakev přikrytou českou vlajkou vynesli z letadla jeho kolegové a u katafalku krátce promluvil armádní kaplan. Smutečního ceremoniálu na letišti se zúčastnila ministryně obrany Vlasta Parkanová a náčelník Generálního štábu Vlastimil Picek.

Nehoda se stala asi 30 kilometrů jihovýchodně od města Fajzábád, kde čeští vojáci působí v provinčním rekonstrukčním týmu. Sesuv, který způsobila bouřka doprovázená prudkým deštěm, strhl ze srázu a zcela pohřbil jedno ze čtyř vozidel čtrnáctičlenné patroly českého kontingentu.

Záchrana přišla až ráno

Dvoučlenná posádka zavaleného automobilu byla vyproštěna až ráno. Důvodem bylo podle Picka přetrvávající velmi špatné počasí, které znemožnilo pozemním i leteckým záchranným jednotkám dostat se na místo dříve. Tým, který na místě zůstal, nakonec jednoho z Čechů nalezl už bez známek života, druhého se podařilo vytáhnout s těžkými zraněními.

Těžce zraněný voják, který stejně jako ostatní pochází ze 43. výsadkového mechanizovaného praporu z Chrudimi, byl později operován na jedné z vojenských základen a jeho stav je stabilizovaný. Až to bude možné, bude převezen do české polní nemocnice v Kábulu. V provinčním rekonstrukčním týmu ve Fajzábádu v severoafghánské provincii Badachšán působí v současné době 83 českých vojáků, kteří se společně s Němci a Dány podílejí na zajištění bezpečnosti a stability oblasti.

Kromě toho funguje na mezinárodní letištní základně v Kábulu česká polní nemocnice, jejímž úkolem je léčit především zraněné a nemocné spojenecké vojáky. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám