Hlavní obsah

Praha oslavila 62. výročí povstání proti nacistům

PRAHA

Praha si v sobotu připomněla 62. výročí povstání proti německé okupaci. Oslavy konce druhé světové války ale proběhly také na řadě dalších míst České republiky. Zúčastnili se jich především politici, vojáci a pamětníci.

Článek

První vzpomínková akce se v Praze uskutečnila na Staroměstském náměstí, a to uctěním památky padlých u pamětní desky.

Na povstání se vzpomínalo také u budovy Českého rozhlasu na Vinohradské třídě. O rozhlas svedli čeští povstalci bitvu s německými jednotkami SS. Při potyčkách padlo na 90 jeho pracovníků, českých policistů a dalších povstalců.

Akce se za politiky zúčastnili například předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), místopředsedkyně Sněmovny Lucie Talmanová (ODS) a ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL). Spolu se zástupci prezidentské kanceláře, hlavního města i dalších institucí za asistence čestné stráže a doprovodu vojenské hudby položili u rozhlasu věnce.

Odpoledne proběhl pietní akt u mostu Barikádníků.

Oslav se kromě politiků a vojáků zúčastnilo jen několik převážně starších lidí. Většina obyvatel města o vzpomínkové akce neprojevila zájem.

Pražským povstáním se 5. května 1945 dovršily nepokoje, jež propukly na sklonku druhé světové války na mnoha místech tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava. Zapojilo se do něj první květnový týden asi 30 000 lidí. Sovětská armáda dorazila do metropole 9. května.

Zahradil: Prahu osvobodili povstalci, ne cizí armády

Pražské povstání proti nacistům v květnu 1945 bylo jako jediné v Evropě vítězné. Předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková ale uvedla, že se na rozdíl od Paříže nebo Varšavy nedočkalo vděku. Podle ní nebylo dosud historicky zpracováno a vysvětleno.

O bojovnících na barikádách se podle Dvořákové nehovoří, jejich velitelé by si zasloužili být pochování na vojenském Slavíně. "Povstalci zachránili město," zdůraznila.

Podle Sobotky je povstání v zajetí sporů a falešných legend. Vyzdvihovala se například role sovětské armády, přeceňovala se pomoc vojsk generála Vlasova. Schován a zapomenut je hrdina, anonymní povstalec, který chránil město před plánovaným zničeným, řekl Sobotka.

Podle europoslance Jana Zahradila (ODS) je pražské povstání jednou z výjimečných státotvorných událostí, kterých lze v historii Česka spočítat na prstech dvou rukou. Není podle něho možné ozbrojené vystoupení Pražanů opomíjet a zlehčovat. "Byli to povstalci, kdo osvobodili Prahu. nebyla to ta či ona zahraniční armáda," poznamenal Zahradil.

Oslavy konce druhé světové války se uskutečnily také třeba v Rokycanech, v Jihlavě a v obci Kvilda. Obyvatelé Plzně oslavovali osvobození jejich města americkou armádou.

Reklama

Související články

Před 61 lety povstala Praha proti nacistům

Hlavní město si v pátek připomíná 61. výročí povstání proti německé okupaci. Události ze sklonku druhé světové války připomenul obřad uctění památky padlých...

Výběr článků

Načítám