Hlavní obsah

Lajtoch zvolen novým senátorem na Přerovsku

PŘEROV

Novým senátorem za volební obvod č. 63, který zahrnuje Přerovsko a část Novojičínska, bude třiapadesátiletý sociální demokrat, přerovský primátor Jiří Lajtoch. Ve druhém kole doplňovacích senátních voleb porazil stejně starého podnikatele Josefa Nekla (KSČM) z Přerova. Volební místnosti se uzavřely v sobotu ve 14 hodin.

Článek

"Z vítězství mám radost. Myslím si, že se mi vyplatilo to, že jsem se po celou volební kampaň snažil o co největší kontakt s voliči. Hodně mi pomohla i osobní podpora vrcholného vedení sociální demokracie, včetně předsedy Paroubka, který se dvakrát zúčastnil na Přerovsku mých setkání s voliči," řekl Právu Lajtoch.

"Nevidím v porážce žádnou tragédii. Proti prvnímu kolu jsem sice ve druhém získal navíc přes tisíc hlasů, ale nestačilo to.Věřím však, že v budoucnu se podaří získat pro radikálnější levicovou politiku více voličů," řekl Právu Nekl.

Zatímco Lajtocha podpořilo 5552 voličů (53,23 procent), Nekl získal jen 4877 hlasů (46,74 procent). Volby poznamenala nízká volební účast. Zatímco v prvním kole přišlo minulý týden k volebním urnám 17,44 procent voličů, ve druhém jen 9,66 procent.

Je to nejméně v historii parlamentních voleb v Česku. Rekord dosud drželo druhé kolo doplňovacích senátních voleb na Chomutovsku, kterého se letos v dubnu zúčastnilo 9,73 procenta voličů.

Lajtoch zůstane v Senátu do příštího listopadu

Nový senátor nahradí v horní komoře parlamentu Jitku Seitlovou (Nezávislí), která se v únoru stala zástupkyní ombudsmana. Jeho mandát je omezen jen na zbytek jejího senátorského období, tedy do listopadu příštího roku.

Před dvěma týdny proběhly doplňovací volby i na Chomutovsku. Tam se senátor Petr Skála, který byl zvolen loni v říjnu, vzdal svého mandátu kvůli zdravotním potížím. Lidé si za něj vybrali ředitele kulturního domu v Klášterci nad Ohří Václava Homolku (KSČM). [celá zpráva]

Reklama

Související články

Komunisté budou mít dalšího senátora

V sobotu odpoledne skončilo na Chomutovsku druhé kolo senátních voleb. Vyhrál v nich kandidát komunistů, ředitel kulturního domu v Klášterci nad Ohří Václav...

Výběr článků

Načítám