Hlavní obsah

Výsledek jednání o radaru přijde spíše až koncem roku

– PRAHA
Novinky, znk

Jednání o umístění americké radarové základny v Česku neskončí dříve než ve druhé polovině roku. V pátek to ve Sněmovně řekl vicepremiér Alexandr Vondra (ODS). Příští čtvrtek by podle něj měla začít jednání nad dohodou o pobytu vojáků USA na českém území.

Článek

Ve druhé polovině května by pak podle Vondry měla odstartovat vyjednávání o hlavní smlouvě o protiraketové obraně. Její součástí bude i plánovaná radarová základna.

"(Jednání) jsou skutečně jenom na samém počátku a konec je vzdálený. My nepředpokládáme, že by byla uzavřena dříve než někdy v druhé polovině roku, spíše ke konci druhé poloviny tohoto roku," uvedl Vondra.

Pokud by dohodu v první polovině příštího roku schválil parlament nebo lidé v referendu, výstavba základny by se uskutečnila v letech 2009 až 2012.

"Celý systém by měl být funkční v letech 2013 - 2014," upřesnil.

Podle Vondry si vláda přeje propojit protiraketový systém USA se systémem NATO. "Z úst (šéfa americké Agentury pro raketovou obranu) generála Oberinga zazněla jasná připravenost Američanů se na této práci aktivně a konstruktivně podílet," dodal vicepremiér.

Vondra vystoupil v rámci téměř dvouhodinové debaty o stavu vyjednávání mezi ČR a USA ohledně radarové základny. Levice v diskuzi kritizovala efektivnost systému, zpochybňovala reálnost hrozby íránských raket v dohledné době.

ČSSD a KSČM také podtrhly obavy Ruska z chystaného protiraketového zařízení a fakt, že podle nich nemají USA zájem začlenit svůj systém do společné obrany NATO.

Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) zdůraznil nutnost multilaterální dimenze bezpečnostní politiky. "Jednání (o radaru) musí být v souladu s naším závazkem, který jsme přijali závazkem podílet se na budování společné zahraniční a bezpečnostní politiky a společné bezpečnostní a obranné politiky EU," upozornil.

Expert na obranu Alexander Černý (KSČM) zopakoval požadavek komunistů na uspořádání referenda ohledně výstavby radaru. "Ty informace, které má veřejnost k dispozici, se hloubkou nijak neliší od toho, jaké informace máme k dispozici třeba my," řekl s tím, že veřejnost se proto může rozhodovat stejně kompetentně jako členové Sněmovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám