Hlavní obsah

Topolánkovi se nelíbí Julínkova cesta na Bali

Právo, Novinky, ada, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek (ODS) žádá po ministrovi zdravotnictví Tomáši Julínkovi (ODS) vysvětlení, proč vyjel na indonéský ostrov Bali v rámci senátní delegace a ne jako ministr. Julínek se kvůli poruše letadla nestihl zúčastnit čtvrtečního jednání ve Sněmovně.

Článek

Ačkoli je Mirek Topolánek přesvědčen, že jeho vládní a stranický kolega nijak neporušil diplomatické zvyklosti, Julínkova exotická cesta se mu nelíbí. Měl podle něj na zasedání Meziparlamentní unie, která probíhá na Bali, vystupovat jako ministr, ne jenom jako senátor.

"Souhlasím s tím, že neměl vycestovat jako neministr. Až se vrátí, bude to jedna z věcí, na kterou se ho budu ptát," prohlásil ve čtvrtek ve Sněmovně premiér.

Julínka za jeho cestu kritizoval místopředseda poslanecké frakce soc. dem. David Rath a Topolánek mu dal za pravdu, když prohlásil, že Julínek je ministrem ve dne, v noci. "Máte pravdu... Měl tam vystupovat jako ministr, nebo to měl realizovat v rámci dovolené," uvedl Topolánek.

Julínkovi se porouchalo letadlo

Julínek se měl z Bali vrátit v sobotu. Přesto se snažil vrátit již ve čtvrtek, aby ve Sněmovně stihnul interpelace na členy vlády. Letoun se ale po startu z holandského amsterodamského letiště porouchal a  musel se vrátit zpět. [celá zpráva]

Podle Ratha porucha letounu Julínka neomlouvá. "Podle mého soudu se pan ministr dopustil porušení diplomatického protokolu, protože odjel do zahraničí nikoli jako ministr této vlády, což je jeho povinnost a má to svá pevná pravidla v rámci diplomatických vztahů České republiky s ostatními zeměmi," řekl ve Sněmovně Rath.

Julínek se brání, že Rathovi odpověděl písemně, což považuje za dostačující. Do Sněmovny mířil, ale překazilo mu to zpoždění letadla. "Tomu nemůže zabránit ani ministr, ale poslanec Rath zneužije i polámané letadlo," řekl Právu Julínek po návratu.

Rath ho interpeloval kvůli závěrům ministerské znalecké komise, která se zabývala případem "heparinového vraha". Podle Ratha Julínek nechce zveřejnit závěry šetření komise týkající se dodržování předpisů v havlíčkobrodské nemocnici. Ministr namítá, že případ je stále vyšetřován.

Sněmovna nakonec odmítla Rathův návrh, aby s Julínkovou písemnou odpovědí nesouhlasila. Návrh podpořilo jen 60 ze 127 přítomných poslanců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám