Hlavní obsah

Na Čunkově místě bych už odstoupil, řekl Topolánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek (ODS) by na místě vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) zřejmě odstoupil a asi by to udělal dřív. V současné situaci již ale hodlá předseda vlády počkat na to, jestli státní zástupce pošle případ Čunkovy údajné korupce k soudu. Topolánek to ve čtvrtek řekl ve Sněmovně při odpovědi na interpelaci sociální demokratky Ladislavy Zelenkové.

Článek

Podle premiéra už kabinet za Čunkovu kauzu zaplatil nižší důvěrou veřejnosti ve vládu i některé ministry. "V normální společnosti by Jiří Čunek už dávno odstoupil," připustil. Současně ale poznamenal, že vicepremiérův případ nese stopy manipulace, a proto si není jist, "jestli není dobře, že je Jiří Čunek tak tvrdohlavý".

Topolánek nechce riskovat pád vlády kvůli komunistům

Z Topolánkových slov také vyplynulo, že nechce problém s Čunkem řešit takovým způsobem, aby kvůli tomu padla jeho vláda a vystřídal ji kabinet s podporou KSČM.

"Moje odpovědnost je i v tom, že v této zemi nebude vládnout vláda s podporou komunistů. Když dám na laboratorní váhy to, jestli počkám na rozhodnutí státního zástupce, nebo umožním pád této vlády a pustím k vládě vás, tak musím říct, že to rozhodování je velmi jednoduché," odpověděl poslankyni ČSSD.

Napětí v koalici

Čunkovy kauzy vyvolávají napětí v koalici, jeho odchod z kabinetu požadují zelení. V polovině dubna vyzvali ke svolání koaličního jednání a požádali o jednoznačnou dohodu vládních stran o odstoupení nebo odvolání Čunka z kabinetu. Podle šéfa zelených Martina Bursíka je na Topolánkovi, aby koaliční schůzku svolal.

Socialisté a komunisté míní, že Čunkovo setrvávání ve vládě poškozuje Českou republiku. Opoziční poslanci už Čunka v rámci interpelací přestali vyzývat k demisi, na vicepremiéra dnes dokonce žádná interpelace ani nesměřovala.

Policie Čunka podezírá z toho, že jako vsetínský starosta dostal v únoru 2002 zhruba půlmiliónový úplatek od realitní společnosti HB Real za prodej většinového podílu města ve firmě Vsetínské byty. Čunek to popírá. Čelí také trestním oznámením kvůli vyjádřením na adresu Romů. Podle vicepremiéra ale výroky nemířily na Romy, nýbrž na politiky.

Reklama

Související články

Gandalovič: Čunkovy výroky škodí v cizině

Ministr zemědělství a místopředseda ODS Petr Gandalovič přiznává, že slova vicepremiéra Jiřího Čunka o Romech poškozují zemi v cizině. Řekl to ve středu...

Výběr článků

Načítám