Hlavní obsah

ČSSD: Zásah policie na 1. máje byl jako týrání vězňů v Iráku

PRAHA

Sociální demokraté se ve čtvrtek ohradili proti zásahu policie při prvomájových demonstracích v Praze. Těch se účastnili i Mladí sociální demokraté. Podle nich policisté uvolňovali cestu neonacistům, a sociálnědemokratickou mládež zatýkali.

Článek

Mladí sociální demokraté pak zásah líčili poslanci a místopředsedovi poslaneckého klubu ČSSD Davidu Rathovi. Mladíci se prý po zadržení museli svléknout a dělat dřepy.

Rath poté vystoupil s tím, že požaduje rezignaci ministra vnitra Ivana Langera (ODS). "Z mého pohledu by to měl být důvod, kdyby ministr vnitra Ivan Langer měl rezignovat," řekl novinářům.

"Ve mně to rovněž vyvolalo vzpomínku na události v Abú Ghrajbu a nikdy by mě nenapadlo, že to někdy uvidím v České republice," uvedl poslanec ČSSD a bývalý předseda Mladých sociálních demokratů Jan Hamáček. Připomněl tak týrání vězňů v irácké věznici.

Mladí sociální demoktraté poslali ve středu Langerovi dopis, v němž ho žádají, aby chování policie vysvětlil. "Nechápeme nutnost potupného svlékání před ostatními zadrženými v cele předběžného zadržení ani nucení k provádění prostných cviků bez oblečení. Dělal jste, pane ministře, někdy nahý dřepy před třiceti lidmi?" ptají se Langera v dopise.

Langer: Policie pracovala dobře

Ministr vnitra považuje úterní zásah proti demonstrantům za profesionální. "Podle informací, které mám, postupovala policie velmi profesionálně. To nevylučuje, že se budeme zabývat některými stížnostmi a podáními. V tuto chvíli říkám: pracovali dobře," řekl ve středu Langer.

Na otázku, zda není dáván příliš velký prostor neonacistům, uvedl, že pro něj je každý, kdo se hlásí k symbolům neonacismu či komunismu stejně v rozporu se zákonem.

Reklama

Související články

Policie se v Brně tvrdě střetla s neonacisty

Zhruba pět stovek příznivců neonacistického hnutí Národní odpor, shromážděných po poledni v ulici Bašty v Brně, se střetlo s policií poté, co jim úřady zrušily...

Výběr článků

Načítám