Hlavní obsah

Poslanci ODS: S Tlustým se asi dohodneme

PRAHA

Zřejmě již čtvrtek ukáže, zda se exministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) dohodne se svou stranou a prosadí své návrhy reforem daní. Její podrobnosti představí na pražském žofínském fóru ODS. Podle posledních zpráv se zdá, že premiér Mirek Topolánek je ochoten vyjednávat.

Článek

Ve středu to Topolánek zopakoval na jednání poslaneckého klubu ODS. O podrobnostech se však nehovořilo mimo jiné proto, že Tlustý byl nepřítomen. "Premiér Topolánek nám řekl, že s Vlastou už jednají o těch tématech a že po fóru se uvidí," řekl Právu poslanec ODS Petr Bratský. V některých věcech se podle něj názory sblížily, další je snaha zapracovat.

Tlustý pro týdeník Euro uvedl, že jeho zákon o dani z příjmu má znamenat mírné zlepšení pro všechny příjmové skupiny. Zkritizoval ministry, že se do skutečných reforem bojí jít, "protože reforma samozřejmě znamená vzít zodpovědnost na svá bedra a to je riziko. Ministři Nečas a Kalousek jsou pro mě ti, kteří evidentně skutečné reformy nechtějí dělat, protože tohle riziko nechtějí podstoupit."

Tlustého návrh má mimo jiné vést k rychlejšímu odstraňování deficitů. "Vláda je zděšena ze schodku 160 až 180 miliard, ale já ji tlačím k tomu, aby řekla, jak velký bude deficit, až zavede svůj batoh. Ono totiž to číslo bude skoro stejně strašidelně velké. Já nechci předjímat, ale bude to 140 až 150 miliard," soudí Tlustý.

Reklama

Související články

Tlustý: vlastní krví paskvil odmítnu

Bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) ve čtvrtek ujistil, že vládní balík reforem, který sám označil za "paskvil" a "podvod", nepodpoří. Znovu se také...

Výběr článků

Načítám