Hlavní obsah

Soudce asi nebude potrestán za odposlechy politiků

Právo, ČTK, rak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní zástupce ani soudce, který povolil odposlechy politiků a novinářů v kauze Kubiceho zprávy, zřejmě nebude nijak potrestán. Vyplývá to ze středečního sdělení ministerstva spravedlnosti, které se zabývalo jejich postupem.

Článek

"Z předložených podkladů nevyplývá, že by ze strany státního zástupce nebo soudce došlo k porušení povinností, které by zakládalo jejich kárnou odpovědnost," uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Kuncová.

Komplexní posuzování postupů státních zástupců je ale podle ní v kompetenci státního zastupitelství, postupy policie v kompetenci ministerstva vnitra.

Ministerstvo spravedlnosti nicméně připustilo, že povolení těchto odposlechů nemuselo být v pořádku.

Inspekce odposlouchávala 46 telefonních čísel. Mezi odposlouchávanými byli i poslanci, primátor, radní, advokáti, podnikatel, manažer a několik soukromých osob, které nemají s veřejným životem nic společného.

Současná právní úprava povolování odposlechů je podle ministerstva spravedlnosti benevolentní a mohla vytvořit prostor k tomu, že soudce a státní zástupce jednali na základě zavádějících informací. Ministerstvo proto připravilo návrh nové úpravy, který zpřísňuje celý proces nařízení odposlechu.

Reklama

Související témata:

Související články

Kubice nemá být stíhán, potvrdila prověrka

Postup dozorového státního zástupce Michala Zachystala při vyšetřování tří policistů kvůli obsahu a úniku takzvané Kubiceho zprávy byl správný. Právu...

Výběr článků

Načítám