Hlavní obsah

Paroubek oslavil 1. máj slovy o předčasných volbách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek během oslav Svátku práce napadl vládní reformy a hovořil o předčasných volbách, které by se měly konat za jeden až 1,5 roku. Vláda podle něj nemůže vydržet dlouho, protože chce zamezit růstu mezd a svou politikou přivodí drahotu. Na prvomájovou oslavu ČSSD přišla ke Křižíkově fontáně na Výstavišti sotva polovina lidí ve srovnání s dopolední manifestací KSČM. Komunisté odhadli účast kolem 5000 lidí.

Článek

Předčasné volby by podle Paroubka byly nejlepší léčbou proti reformám, které zvýší životní úroveň jen těm, kdo to nepotřebují.

Paroubek také připomněl účastníkům, že sociální demokracie už je tu 130 let. Před sto lety podle něj pomohla vybojovat všeobecné hlasovací právo, za první republiky osmihodinovou pracovní dobu.

Mnohé podle něj ještě může pro lidi udělat. První, co udělá, bude to, že až se vrátí k moci, zruší poplatky u lékaře, za předpisy na léky a restrikce nemocenské, které chystá nynější kabinet. "Vláda dělá politiku špatnou, která vede tuto zemi do pekel," dodal.

Sociální demokraté se při muzice příliš neodvázali

Paroubkovu projevu předcházela hudební produkce a následovala i po něm. Oslavy sociální demokraté zahájili skladbou Bedřicha Smetany Má vlast za šumění Křižíkovy fontány.

Následovala produkce Američanky Harriet Lewisové a její gospelové skupiny. Měla být zlatým hřebem programu. V Česku už vystupovala podruhé a setkala se prý se spontánním publikem. To se ale nedalo říci o sociálních demokratech. Marně je vybízela, aby si s ní zazpívali. I potlesk sklidila spíš vlažný.

Poté, co předseda domluvil, začali se účastníci rozcházet, především ti, kteří přišli s dětmi. Dostali totiž poukázky na pouťové atrakce v areálu Výstaviště.

Stejně jako komunisté, také socialisté rozdávali návštěvníkům propagační tiskoviny, dětem oranžové balonky. Připraveny měli stánky s občerstvením.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám