Hlavní obsah

Nadprůměrné teploty končí, teplárny obnovují dodávky

Novinky, ČTK, znk, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nadprůměrné teploty, které v Česku panovaly v minulých týdnech, se zřejmě v příštích 30 dnech dostanou do průměru. Naopak přibude srážek, zejména mezi sobotou a úterým příštího týdne. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ). Některé teplárenské společnosti kvůli očekávanému ochlazení dokonce obnovují dodávky tepla.

Článek

Od 1. do 10. května by měly být nejnižší teploty mezi čtyřmi a minus dvěma stupni Celsia, později mezi deseti a čtyřmi stupni Celsia. Nejvyšší denní teploty budou v první polovině dekády mezi 13 a 19 stupni Celsia, ke konci mezi 17 a 23 stupni Celsia. Ve druhé polovině dekády by mělo být oblačno, vyskytnou se dešťové přeháňky, ojediněle bouřky.

Pršet bude hlavně ve druhé dekádě května

Období mezi 11. a 20. květnem by měly podle současných předpovědí charakterizovat místní přeháňky a ojediněle bouřky, postupně by se měl občasně vyskytovat déšť a stále ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty se budou nejprve pohybovat mezi sedmi a jedním stupněm Celsia, později mezi deseti a čtyřmi stupni Celsia. Odpolední maxima by měla být v rozmezí 14 až 20 stupňů Celsia.

Druhá květnová dekáda má také podle ČHMÚ být relativně nejchladnější a nejvlhčí. "První a třetí dekáda spíš sušší a teplotně blízko dlouhodobého průměru," uvádí se ve zprávě.

Od 20. do 30. května by se měly objevit občasné přeháňky i bouřky. Noční teploty by měly být zpočátku mezi deseti a čtyřmi stupni Celsia, později mezi 13 a sedmi stupni Celsia. Nejvyšší denní teploty se mají pohybovat mezi 13 a 19 stupni Celsia, ve druhé polovině tohoto období pak mezi 17 a 23 stupni Celsia.

Pražská teplárenská začne topit v úterý

Kvůli ochlazení obnoví od úterý dodávky tepelné energie pro vytápění například společnost Pražská teplárenská. Ta přitom topnou sezónu ukončila už 25. dubna.

Podle vyhlášky se vytápění omezuje nebo přerušuje v případě, kdy průměrná teplota ve dvou po sobě jdoucích dnech vystoupí nad 13 stupňů Celsia a následující den nelze očekávat pokles teplot. Provoz tepláren proto určují klimatické podmínky toho kterého regionu. Například teplárna zásobující teplem Liberecko dosud topnou sezónu vůbec neukončila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám