Hlavní obsah

Sto dní Topolánkovy vlády: reforma i korupční aféra

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pondělí vláda Mirka Topolánka (ODS) oslavila 100 dní od chvíle, kdy její existenci posvětili poslanci. Kabinet dostal důvěru Sněmovny 18. ledna. Jeho dosavadní působení je spojeno s reformou veřejných financí na straně jedné a údajnou korupční aférou vicepremiéra, ministra pro místní rozvoj a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka na straně druhé.

Článek

"Místo sto dní hájení bych to nazval sto dní práce," upřesnil Topolánek. Ocenil úspěchy jeho kabinetu s tím, že vzhledem ke krátkému působení jeho týmu ještě mnoho zůstává k udělání. "Zázraky za sto dní opravdu nezvládáme," uvedl.

Vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL) řekl, že koalice má pro lidovce velký význam proto, že "za těch sto dní jsme poznali, že dohoda je víc než zásadní rozpor." Podle něj je důležité, že se vládní strany shodly, že "na závěr nemusí mít vítězství koalice, ale Česká republika".

Bursík je se spoluprací s ODS a lidovci spokojen

Další vicepremiér a ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) poznamenal, že sto dní kabinetu je také prvních historických sto dní zelených ve vládě. "Vstup do vlády byl pro nás veliká nejistota," upřesnil vicepremiér s tím, že se vládním stranám podařilo "rozptýlit určitý skepticismus, že by tato vláda vedla zemi k izolaci v EU".

"Jsou témata, u kterých musíme věnovat hodně času tomu, abychom nacházeli kompromisy. Myslím si ale, že spolupráce funguje," dodal.

"Nemám strach o osud této koalice," řekl na závěr Topolánek. Dodal, že pokud se vládě nepodaří realizovat potřebné reformy, bude lepší přejít k předčasným volbám. "Nebudeme lpět na vládě za každou cenu," podotkl.

Podle Paroubka stojí vláda na korupci

Jubileum vládní koalice kritizoval předseda ČSSD Jiří Paroubek. "To, co tato vláda za sto dní provedla, předčilo všechna má očekávání," řekl na tiskové konferenci.

Podle něj je vláda založena na "zradě a politické korupci", je to kabinet "skandálů, omylů a přehmatů, vulgarity, čistek, neprofesionality a tmářství." ČSSD také připravuje trestní oznámení na své bývalé členy Michala Pohanku a Miloše Melčáka. [celá zpráva]

"Obávám se, že (Paroubek) četl nějaký jeho starší projev, kde hodnotil svou vládu," odpověděl na kritiku šéfa soc. dem. Topolánek. "Je na něm pořád vidět, že se doposud nevyrovnal s prohrou ve volbách v loňském roku. Měl by začít normálně opozičně pracovat," dodal.

Čunek kritizoval přebytek trestních oznámení

Premiér se také vyjádřil k nedělnímu jednání s poslancem Vlastimilem Tlustým (ODS), který se zdráhá podpořit reformu veřejných financí. [celá zpráva] "Jednání bylo z mého pohledu úspěšné, vyjasnili jsme si jeho pohled na návrhy," řekl Topolánek s tím, že o změnách vládní předlohy se dá uvažovat. Příprava reformy by podle něj měla skončit v červenci. "Jsem velký optimista," poznamenal.

Čunek řekl i pár slov ke své údajné korupční aféře. "Když si človek otevře noviny, tak má dojem, že Česká republika je nesmírně bohatý stát, protože každý na každého podává trestní oznámení," podotkl. Policie podle něj musí šetřit každý anonymní dopis, což je finančně nákladné. [celá zpráva]

Anketa

Zhodnoťte dosavadní působení Topolánkovy trojkoaliční vlády
Výborná
6,1 %
Chvalitebná
3,1 %
Dobrá
11 %
Dostatečná
3,1 %
Nedostatečná
76,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18883 čtenářů.

Reklama

Související články

Policie obvinila Čunka z přijetí úplatku

Policie v pátek obvinila vicepremiéra a předsedu KDU-ČSL Jiřího Čunka z přijetí úplatku. Senátor policejní usnesení převzal odpoledne. "Proti tomuto usnesení...

Vláda představila daňové a sociální reformy

Ministři koaličního kabinetu Mirka Topolánka se v úterý odpoledne sešli v pražském hotelu Jalta k odhalení chystaných klíčových reforem financí. Plán počítá...

Výběr článků

Načítám