Hlavní obsah

Kožený: propuštěním jsem překvapen

NASSAU

Páteční propuštění Viktora Koženého z vazby na Bahamách po více než roce a půl bylo překvapením i pro něj samého. Kožený to v neděli řekl v rozhovoru pro ČTK. Třiačtyřicetiletý finančník českého původu, o jehož vydání usilují Spojené státy i Česká republika kvůli údajným finančním podvodům, se chce prý nyní dát především dohromady po zdravotní stránce.

Článek

"Soud dospěl k závěru, že neexistuje nebezpečí, že bych Bahamské ostrovy opustil, a tudíž rozhodl o mém propuštění na svobodu," komentoval to Kožený. V pondělí se mělo projednávat jeho odvolání proti zářijovému rozsudku, který extradici umožnil. "Počítal jsem s tím, že (toto) stání dopadne v můj prospěch," uvedl Kožený. Odvolání bylo ale v pátek odročeno na 23. června.

Kožený zopakoval, že prý nikdy žádný zákon neporušil, a to ani v USA ani v České republice a ani na Bahamách. Jeho místopřísežné prohlášení k soudu údajně zahrnuje důkazy opírající se o "desítky dokumentů, včetně vnitřní korespondence ...amerického ministerstva spravedlnosti s Bílým domem a Kongresem mluvících o mé nevině".

Bývalý český a nyní irský občan, který začátkem 90. let významně zbohatl na československé kuponové privatizaci, se chce nyní dát dohromady zdravotně a hodně pracovat. "Moje zdraví vážně utrpělo. Jak moc, to se ukáže v následujících dnech," uvedl Kožený, který se chystá na řadu vyšetření. Ve vězení Fox Hill, kde podle něj panovaly otřesné podmínky, údajně utrpěl "několik srdečních příhod a zápal plic".

Po propuštění se prý "v podstatě nezastavil". "V pátek jsem pracoval s mým právním zástupcem na tom, jak tlačit věci dopředu. V sobotu jsem měl celý den (konferenční hovory) s Londýnem a New Yorkem a v neděli jsem se pokoušel odpovědět na stovky pozdravů," sdělil Kožený.

Šestimiliónová kauce

Kožený byl propuštěn na kauci ve výši 300 000 dolarů (asi 6,2 miliónu korun). [celá zpráva] Ve vězení čekal na konečné rozhodnutí soudu o případném vydání do USA. Jeho bahamský právník odůvodnil propuštění svého klienta tím, že americká strana se nestačila na toto pondělní stání připravit.

Americká justice žádá jeho vydání pro podezření z rozsáhlé korupce při privatizaci ázerbájdžánského ropného průmyslu, k níž měl využít peníze amerických investorů. Bývalý český občan je nyní držitelem irského pasu.

Vydání Koženého žádá na Bahamách od května 2005 také Česká republika, kde je stíhán pro spoluúčast na domnělé zpronevěře majetku v hodnotě až 16 miliard korun. Dodatečné dokumenty, které bahamská strana požadovala k zahájení procesu, předalo české ministerstvo spravedlnosti do Nassau podle informací z Prahy letos v únoru.

Reklama

Související témata:

Související články

Viktor Kožený je na svobodě

Viktor Kožený je po roce a půl na svobodě. V pátek ho na kauci propustil bahamský soud. Kauce byla stanovena na 300 000 dolarů (asi 6,2 miliónu korun). Kožený...

Výběr článků

Načítám