Hlavní obsah

Ministr Říman obdržel anticenu Ropák 2006

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Ropákem roku 2006 se stal ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS). Ekologové mu anticenu udělili za snahu o zvýšení emisních limitů, za podporu plánu rozšíření těžby hnědého uhlí v severních Čechách či za souhlas s výstavbou dalších dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín. Nelichotivé ocenění Zelená perla 2006 za nejhorší antiekologický výrok získal primátor Teplic a senátor Jaroslav Kubera (ODS).

Článek

Kuberu aktivisté ohodnotili za výrok, který řekl loni v listopadu na jednání Senátu k petici občanů proti stavbě silnice R43 na jihu Moravy: "Navrhuji, abychom se peticemi příliš nezabývali, protože je stejně nevyřešíme, vzali je na vědomí a spíš nutili, aby nám je petičníci neposílali."

Výsledky obou anket dnes v Brně uveřejnili členové ekologické organizace Děti Země. Ropáka udělují za nejhorší počin proti přírodě a bylo na něj navrženo 20 kandidátů. Na Zelenou perlu bylo navrženo 70 lidí.

Loni byl Ropákem zvolen poslanec ČSSD a bývalý zmocněnec vlády pro severozápadní Čechy Vlastimil Aubrecht. Anticenu dostal za zpochybňování ekologických limitů chránících Horní Jiřetín a Černice na Mostecku před další povrchovou těžbou uhlí.

Zelenou perlou 2005 ohodnotili ekologové prezidenta Václava Klause za výrok publikovaný v Právu: "Občanská společnost je polemika se svobodnou společností! A je povinností každého demokrata ze všech svých sil do konce svých věků proti ní bojovat!!!".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám