Hlavní obsah

Stranám hrozí zrušení kvůli zprávám o hospodaření

PRAHA

Sněmovna požádala vládu, aby Nejvyššímu správnímu soudu navrhla zrušení či pozastavení činnosti některých politických stran. Důvodem je, že včas neodevzdaly výroční zprávy o svém hospodaření. Pokud tak politické subjekty neučiní, Nejvyšší správní soud může pozastavit jejich činnost či je dokonce rozpustit.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jana Bobošíková (Politika 21): "Je to nesmírně trapné, ale máme chybu v jednom čísle."

Článek

Výroční zprávy se musí odevzdat do 1. dubna. Na jejich základě politické subjekty získávají finanční dotace na další činnost. Za každý mandát poslance a senátora dostanou subjekty 900 tisíc korun, za krajské zastupitele 250 tisíc.

Úplné zprávy předložilo do termínu celkem 40 stran a hnutí. Jsou mezi nimi všechny strany zastoupené ve Sněmovně. Pět stran odevzdalo své zprávy s požadovaným obsahem, ale po 1. dubnu.

Politika 21 doplatila na chyby v číslech

Postih hrozí například i straně Politika 21. V jejím čele stojí europoslankyně Jana Bobošíková, která na tento sněmovní návrh pro Novinky reagovala: "Je mně nesmírně trapné, co se stalo. U Politiky 21 není problém v tom, že bychom výroční zprávu neodevzdali včas. Je tam jedna faktická chyba v jedné cifře, která se pak projevila v celkovém součtu."

Bobošíková jedná s tajemnicí kontrolního výboru Sněmovny: "Naše účetní už na opravě chyby pracuje a vše uvedeme na správnou míru 2. května, kdy doneseme do Sněmovny poopravenou výroční zprávu."

Problémy má také Česká strana národně socialistická. Ta má například jenom v obecních zastupitelstvech 28 zástupců. Postih hrozí i Nezávislé iniciativě.

Některé strany měly se zprávou problémy už dřív

Opožděnou či neúplnou zprávu odevzdala například Balbínova poetická strana či Strana demokratického socialismu. Mezi subjekty, které neodevzdaly zprávu vůbec najdeme například Československou stranu socialistickou, Národní sjednocení nebo Republikány Miroslava Sládka.

Některé strany už dokonce mají kvůli stejnému problému pozastavenou činnost: Pravá alternativa, Strana občanského porozumění nebo Strana podnikatelů, živnostníků a rolníků České republiky. Kontrolní výbor Sněmovny chce, aby se vláda této věci věnovala nejpozději do letošního 30. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám