Hlavní obsah

Poslankyně KSČM chce omluvu, premiér jí řekl, že blábolí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek měl ve čtvrtek ve Sněmovně další kontroverzní vystoupení, které urazilo poslankyni KSČM Kateřinu Konečnou. Topolánek její čtvrteční řeč ve Sněmovně označil za bláboly. Konečná proto po předsedovi vlády žádá omluvu a obrátí se na sněmovní mandátový a imunitní výbor.

Článek

Konečná se při písemných interpelacích ptala Topolánka na pozici jeho vlády k neonacistickým silám v Pobaltí. Topolánka kritizovala za to, že je podle ní k těmto silám příliš smířlivý.

Topolánek odpověděl, že pozice jeho kabinetu je stejná jako postoj vlád předešlých. "To znamená nesmiřitelný postoj k projevům jakéhokoli extremismu, ať už je pravicový nebo levicový, ať už je neonacistický nebo neokomunistický," uvedl. Současně ale označil projev Konečné za "bláboly" a připomněl i komunistické zločiny.

Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik poté Topolánka vyzval, aby se "pokusil" Konečné omluvit.

Topolánek se nevybíravě zdaleka nevyjádřil poprvé. Během března stačil urazit novináře [celá zpráva], odbojáře [celá zpráva] a poslance [celá zpráva].

Konečná mluvila o deportaci českých Židů do Pobaltí

Konečná v interpelaci hovořila o každoročních pochodech lotyšských nacionalistů připomínajících Lotyše, kteří za války bojovali po boku německých nacistů v jednotce Waffen SS. Někteří Lotyši hledí na vojáky působící v "lotyšské legii" nikoliv jako na pronacistické bojovníky, ale jako na obránce nezávislosti vlasti před sovětskou okupací.

Připomněla, že do Pobaltí bylo během války deportováno i několik tisíc československých Židů, většina z nich tam zemřela.

"Když jsem mluvila o těchto českých obětech, tak mi premiér Topolánek odpověděl, protože i to je demokracie, protože musíme poslouchat i takové bláboly, které jsem přednesla," uvedla. Proto chce od Topolánka omluvu, premiér by se podle ní měl omluvit i všem, které urazil.

Rath kritizoval Topolánka za to, že šel bruslit

S kritikou chování Topolánka přišel ve čtvrtek i poslanec ČSSD David Rath. "Místo toho, abyste plnil své povinnosti ve Sněmovne nebo šel vyjádřit názor k jedné z největších investic v ČR, tak si jedete bruslit," řekl Rath s narážkou na to, že se premiér ve středu účastnil tréninku hokejového národního mužstva, které odlétá na mistrovství světa do Moskvy, zatímco se omluvil za svou neúčast na pokládání prvního kamene továrny automobilky Hyundai v Nošovicích.

"Vy si to ani asi neuvědomujete, jak se strašně chováte. Skutečně si myslíte, že vaše chování neškodí prestiži ČR," zeptal se Rath.

Topolánek na jeho slova odpověděl: "Mně je vás líto, musí to být složité s tímto intelektem pracovat v tomto prostředí." Uvedl, že možná některé jeho výroky zní divně, což se může stát. "Dělám chyby, ty chyby se možná dají omluvit. Ale chyby, které jste dělali během minulých vlád, jsou neomluvitelné," řekl Topolánek.

Nakonec se premiér za své výroky omluvil, a to i "za ty, které jsem neudělal".

Výbor bude řešit už druhou stížnost

Mandátový a imunitní výbor bude kromě stížnosti Konečné řešit také další kauzu. Má se už přitom zabývat návrhem ministra vnitra Ivana Langera (ODS), který navrhl zahájení disciplinární řízení s Davidem Rathem (ČSSD). Langer se tak chce bránit proti Rathovým slovům o tom, že zasahuje do vyšetřování úniku takzvané Kubiceho zprávy do médií.

Již v únoru se výbor zabýval tím, že premiér ve sněmovně použil vulgární gesto zdviženého prostředníčku. Kvůli tomu ale nakonec disciplinární řízení nezahájil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám