Hlavní obsah

Vydání Radovana Krejčíře z JAR se komplikuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případné vydání kontroverzního podnikatele Radovana Krejčíře z Jihoafrické republiky (JAR) do Česka se komplikuje, protože jihoafrická vláda pozastavila veškeré vydávání podezřelých osob. Informovala o tom ve středu Česká televize. Krok jihoafrické vlády nesouvisí s Krejčířem, ale s případem amerických manželů, kteří bojují proti svému vydání do USA.

Článek

Krejčířovi obhájci podle ČT tvrdí, že na verdikt v případu amerických manželů jsou vázány další kauzy včetně Krejčířovy.

Krejčíř, který je v Česku obviněn z řady zločinů, uprchl před spravedlností na Seychelské ostrovy. Jihoafrická policie ho zadržela o víkendu na mezinárodním letišti v Johannesburgu, do země vstoupil pod falešnou identitou.

ČT uvedla, že případ amerického páru trvá už dva roky a další dva ještě trvat může. Američané se dostali do problémů poté, co údajně dávali svým pacientům kmenové buňky, které ale pacientům nepomohly. Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) požádal o vydání páru, ten to ale napadl jako protiústavní. Jihoafrická vláda od té doby bojuje proti tomuto názoru.

Někteří právníci tvrdí, že tento případ by se jako precedens mohl týkat i Krejčíře - JAR totiž do vynesení rozsudku pozastavila veškeré vydávání zločinců.

Randák: peníze Krejčířovi vozili kurýři

Radovan Krejčíř, který se téměř dva roky úspěšně ukrýval před spravedlností, žil na Seychelských ostrovech z peněz, které mu dováželi kurýři. Šlo o tisíce až desetitisíce dolarů, což jsou desetitisíce až statisíce korun. Radiu Impuls to řekl bývalý ředitel civilní rozvědky Karel Randák.

Na ostrovech nebyl Krejčíř úspěšný ani v podnikání, tvrdí bývalý šéf civilní rozvědky. Připomněl, že si tam otevřel půjčovnu automobilů. Zřejmě tam trpěl i nedostatkem přátel. Pravděpodobně také přesvědčoval jiného kontroverzního českého podnikatele Tomáše Pitra, když ho na ostrovech navštívil, aby tam za ním přesídlil, soudí Randák.

Ministr vnitra Ivan Langer v pondělí uvedl, že Krejčíř zřejmě odjel do JAR kvůli finančním problémům. Randák dnes radiu Impuls řekl, že se Krejčířovi nepodařilo z jeho zahraničních kont vůbec čerpat. Byla proto jen otázka času, kdy ze Seychel odjede.

Krejčíř, který má seychelské občanství, předloni zmizel policistům při domovní prohlídce v luxusní černošické vile jeho manželky. Soud na něj pak vydal mezinárodní zatykač. Jeho manželka Kateřina, která je v Česku stíhána za podílnictví, pak i se synem odcestovala na zahraniční dovolenou, v Dubaji se setkali s Krejčířem a odletěli na Seychelské ostrovy.

Trestní stíhání Radovana Krejčíře

Krejčíř je v Česku obviněn za rozsáhlou majetkovou i násilnou trestnou činnost. Většina jeho stíhání se točí kolem třímiliardového celního dluhu za dovoz ropných produktů a pokus o komplikovaný podvod na státním podniku Čepro.

V případě kolem údajného celního dluhu policie Krejčíře viní z toho, že byl hlavou zločinného spolčení. V souvislosti s touto kauzou je také obviněn z přípravy vraždy celníka.

Ostravský krajský soud v srpnu 2006 vyměřil Krejčířovi první nepodmíněný trest - za údajný podvod z roku 1996 má jít podle tisku na 6,5 roku do vězení a má zaplatit třímilionovou pokutu. Verdikt není pravomocný.

Zdroj: ČTK

Že mu budou Seychely malé Krejčíř podle Randáka zřejmě usoudil už v okamžiku, kdy na ně dorazil. Měl si raději zvolit stát, kde je větší volnost pohybu a nesnadné sledování. Seychely byla nejhloupější destinace, soudí bývalý šéf rozvědky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám