Hlavní obsah

ČSSD chce Langerovu hlavu kvůli Kubiceho zprávě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ČSSD požaduje, aby odstoupil ministr vnitra Ivan Langer (ODS) a poslanec ODS Jan Vidím rezignoval na všechny funkce v parlamentu. Důvodem je to, že komise Vrchního státního zastupitelství v úterý nepotvrdila podezření uvedená v tzv. Kubiceho zprávě. Langer ale kritiku ČSSD odmítá a odstoupit rozhodně nehodlá.

Článek

Vrchní státní zastupitelství zprávu a informace v ní obsažené šetřilo 11 měsíců. [celá zpráva]

Kromě odstoupení Langera požaduje ČSSD také to, aby se znovu prozkoumalo, zda současný ministr vnitra ovlivňoval průběh vyšetřování kauzy.

"(Langer) zůstává v této aféře hlavním podezřelým jakožto její politický iniciátor," uvedl předseda ČSSD Jiří Paroubek. Vidím se zase podle Paroubka "spolupodílel na aféře Kubice a je za její vznik spoluodpovědný."

ODS vzápětí výzvy ČSSD odmítla. Premiér Mirek Topolánek považuje Langra za velmi dobrého člena své vlády a odvolávat ho nehodlá. "V žádném případě," řekl novinářům.

ČSSD požaduje odvolání Kubiceho a jeho spolupracovníků

Soc. dem. chce také odvolání šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho a jeho spolupracovníků Hynka Vlase a Jaroslava Hrušky.

Kubice předal v květnu 2006, několik dnů před sněmovními volbami, sněmovnímu výboru pro obranu a bezpečnost zprávu, v níž nařkl státní správu  z propojení s organizovaným zločinem.

Zpráva byla složena z různých možných vyšetřovacích verzí vycházejících  z výpovědí svědků v několika závažných kauzách.

Podle soc. dem. Kubiceho zpráva ovlivnila loňské červnové volby. "Tato policejní provokace měla takový dopad na média a na veřejné mínění, zejména na váhající voliče, že rozhodla o výsledku voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR," poznamenal Paroubek.

Langer odstoupit nehodlá

"Výzvu sociální demokracie k odstoupení považuji za absurdní a nesmyslnou. Je to jen další součást pokračující lživé kampaně několika sociálních demokratů v čele s jejich předsedou, kteří se nesmířili s tím, že sociální demokracie prohrála volby do Poslanecké sněmovny," odpověděl na požadavek ČSSD Langer.

Zdůraznil, že do vyšetřování nijak nevstupoval ani nezasahoval. Upozornil na fakt, že se sám cítí být poškozený, protože jeho telefony, stejně jako dalších osob, byly odposlouchávány.

"Má-li někdo právo žádat omluvu, zjednání nápravy a vyvození konkrétní odpovědnosti za pošlapání mých základních práv a svobod, jsem to já a právě oni! A na tom nic nezmění sebevětší hulvátství, urážky, lži a pomluvy šířené některými funkcionáři ČSSD," dodal ministr.

V kauze bylo odposloucháváno 49 telefonních čísel

Ve zprávě se mluvilo o tom, že vedení policie, ministerstvo vnitra a také politici ovlivňují například případy "biolíh", Čepro či vraždu podnikatele Františka Mrázka.

Zpráva z jednání sněmovního výboru unikla na veřejnost. Její vznik vyšetřovala i Inspekce ministra vnitra. Později vyšlo najevo, že v souvislosti s ní odposlouchávala 49 telefonů, mezi nimi i čísla novinářů či politiků, například právě Langera. Odposlouchávány byly i čísla dětí.

Reklama

Související články

ČSSD: Policie před volbami ovlivňuje politiku

ČSSD ve čtvrtek obvinila Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) z toho, že se ji snaží před volbami poškodit. Vedení strany tak reagovalo...

Odložen případ, který začal aféru Kubice

Inspekce ministra vnitra odložila případ, který s největší pravděpodobností odstartoval aféru kolem takzvané Kubiceho zprávy. Šlo o vyšetřování údajné korupce,...

Výběr článků

Načítám