Hlavní obsah

Nejmenší popularitu mají u Čechů Bush a Putin

– PRAHA
Novinky, znk

Češi mají ze zahraničních států nejpříznivější vztah ke Slovensku, Francii a Nizozemí. Z cizích státníků mají nejlepší vztah k britskému premiérovi Tonymu Blairovi. Naopak nejméně sympatičtí jsou jim šéfové obou supervelmocí - George Bush a Vladimír Putin. Vyplynulo to z průzkumu agentury STEM.

Článek

Na jedničku nebo na dvojku ohodnotilo svůj vztah ke Slovensku 83 procent občanů, v případě Francie a Nizozemí to bylo o jedno procento méně. Na hranici 80 procent skončily také Švédsko a Dánsko, Itálie byla pátá se 76 procenty.

Nejméně rádi mají Češi podle vlastního hodnocení Srbsko (jedničku nebo dvojku mu dalo 36 procent respondentů), Rusko (29 procent), Ukrajinu (27 procent) a Čínu (24 procent).

Méně než polovina obyvatel má také pozitivní vztah k USA, jejichž obliba oproti minulému dubnu klesla o 5 procent. To se ale stalo také u jiných zemí, jako například u Slovenska (pokles o 5 procentních bodů ve srovnání s loňským dubnem), Polska a Maďarska (pokles o 3 procentní  body na 62 a 60 procent) a Rakouska (o 6 procent na 66 procent).

Naopak meziročně stoupla přízeň lidí k Francii (o dvě procenta) a k Itálii (o jedno procento). Obliba Německa zůstala nezměněna na 57 procentech.

"Z hlediska dlouhodobého vývoje lze konstatovat, že od roku 1998 až do roku 2001 se vztah českých občanů k zahraničí soustavně zlepšoval," uvedl STEM.

Jak mají Češi rádi jiné země
zeměprocent kladně hodnotících odpovědí duben 2006duben 2007
Slovensko8983
Polsko6562
Maďarsko6360
Rusko3629
Ukrajina3127
Zdroj: STEM

Nejhorší názor mají lidé na Bushe

Co se týká zahraničních státníků, mají Češí nejraději kromě Tonyho Blaira (67 procent má na něj příznivý názor), francouzského prezidenta Jacquesa Chiraca (65 procent) a německou kancléřku Angelu Merkelovou (62 procent).

Nejhorší názor mají dotázaní na italského premiéra Romana Prodiho (příznivě se na něj dívá jen 34 procent), ruského prezidenta Vladimira Putina (31 procent) a amerického prezidenta George W. Bushe (29 procent).

Anketa

Který ze zahraničních státníků se vám nejvíc líbí?
Tony Blair
20,6 %
Jacques Chirac
9,1 %
Angela Merkelová
12,3 %
Vladimir Putin
46,8 %
George W. Bush
11,2 %
Celkem hlasovalo 1411 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám