Hlavní obsah

České republice hrozí kvůli suchu požáry

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadprůměrné teploty, na které si lidé museli zvyknout už během uplynulé zimy, budou pokračovat i ve zbývající části tohoto týdne. Neobjeví se ani déšť, na který s netrpělivostí čekají zejména zemědělci a hasiči. Vlivem suchého počasí a vysokých denních teplot vzduchu dochází ke zvýšení nebezpečí vzniku požárů.

Článek

Minimálně do poloviny příštího týdne (do 3. května 2007) meteorologové neočekávají žádné srážky. Teploty budou dosahovat 26 stupňů, později pak 22 stupňů. Vyšší pravděpodobnost vzniku požárů je v Praze, Jihomoravském, Pardubickém, Ústeckém a Libereckém kraji, ale s pokračujícím suchým počasím se tato vysoká pravděpodobnost vzniku požárů rozšíří na celé území. Dle ČHMÚ by se měli lidé chovat tak, aby nemohlo dojít ke vzniku požáru.

Zemědělci si přejí déšť

Letošní duben je nejen výjimečný co do teplot, ale vyznačuje se také vzácností srážek. "Duben je od svého počátku srážkově podprůměrný. Například v Praze-Ruzyni od jeho počátku spadlo pouze 6 mm srážek, v Karlových Varech napršelo 6 mm a  v Peci pod Sněžkou spadly pouze 3 mm," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu.

Pravda, v úterý na jihozápadě a ve středních Čechách sprchlo stejně jako na jižní Moravě. To ale zdaleka nestačí. Chybějící déšť přírodu trápí, a to zejména na jaře, kdy jsou nároky na spotřebu vody nejvyšší.

Nedostatek vody způsobuje tzv. zemědělské sucho. "To se projevuje nedostatkem vody ve svrchních vrstvách půdy, kterou mohou využívat pro svůj růst rostliny. Navíc na odkryté orné půdě, kde zatím vyseté plodiny nevyrostly je půda vysušena díky vysokému výparu, danému vysokou teplotou vzduchu," poznamenala Honsová.

Suchá půda a vegetace zvyšuje nebezpečí vzniku požáru. Sucho se přitom vyskytuje ne na jaře, ale spíše v létě, kdy je potenciální spotřeba vody vegetací nejvyšší.

Zbytek týdne bude kolem 24 stupňů

Podle informací Českého hydrometeorolického ústavu bude ve středu skoro jasno až polojasno, nejvyšší teploty dosáhnou 19 až 23 stupňů. V noci ze středy na čtvrtek teploty klesnou na 7 až 3 stupně. Přes den bude skoro jasno, teploty se vyšplhají na 20 až 24 stupňů.

Podobně bude i v pátek a sobotu, kdy bude polojasno a teploty zůstanou na 23 až 24 stupňů.

Skoro jasná obloha a odpolední teploty do 25 stupňů by měly vydržet až do příštího pondělí.

Nedostatek deště je nejen v ČR, ale i v Evropě, kde také prší málo nebo vůbec. Slabý déšť se v minulých dnech vyskytl ve Švédsku, Norsku, na jihu Finska a ve Velké Británii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám