Hlavní obsah

Na Krejčíře uvalil soud v Jihoafrické republice vazbu

– JOHANNESBURG
Právo, Novinky, ČTK, pno, znk

Radovan Krejčíř stanul v pondělí před soudem v jihoafrickém Kempton Parku. Soudci uprchlého českého podnikatele poslali do vazby, ve které by měl být nejméně do druhého května. Krejčíře zadržely bezpečnostní složky v sobotu během operace Interpolu na mezinárodním letišti v Johannesburgu.

Článek

Krejčíř je v ČR stíhaný pro několik trestných činů. Ze země uprchl předloni v červnu během domovní prohlídky v jeho vile v Černošicích. Uprchl na Seychelské ostrovy. Ty ho ČR odmítaly vydat, protože má tamní občanství.

Podnikatel vycestoval z ostrovů do JAR pod falešným jménem Egbert Jules Savy. "Přiletěl do Johannesburgu ve čtvrt na šest odpoledne z Madagaskaru. Policie se domnívá, že se chtěl Krejčíř v Jihoafrické republice usadit," řekl mluvčí národní policie Sally de Beer. Informoval o tom jihoafrický server iol.co.za.

Ministr vnitra Ivan Langer věří, že JAR Krejčíře vydá. "Já jsem přesvědčen o tom, že to je velmi důležitý signál pro všechny občany, že útěk do zahraničí neznamená útěk před spravedlností," řekl novinářům.

Informaci o zadržení hledaného podnikatele zveřejnilo v pondělí ministerstvo vnitra. Mluvci civilní rozvědky Bohumil Šrajer uvedl, že pohyb Krejčíře byl dlouhodobě monitorován. Šrajer naznačil, že Krejčíř potřeboval peníze, proto se do JAR vydal.

Ministerstvo spravedlnosti ještě v pondělí odeslalo do JAR žádost o předběžnou vazbu a připravuje podklady pro vydání Krejčíře do ČR. [celá zpráva]

Krejčíř je v ČR stíhán především pro třímiliardový celní dluh za dovoz ropných produktů a pokus o komplikovaný podvod na státním podniku Čepro. Policie jej také podezřívá z přípravy vraždy. Stíhána je také Krejčířova manželka, a to kvůli trestnému činu podílnictví.

Trestní stíhání Radovana Krejčíře

Krejčíř je v Česku obviněn za rozsáhlou majetkovou i násilnou trestnou činnost. Většina jeho stíhání se točí kolem třímiliardového celního dluhu za dovoz ropných produktů a pokus o komplikovaný podvod na státním podniku Čepro.

V případě kolem údajného celního dluhu policie Krejčíře viní z toho, že byl hlavou zločinného spolčení. V souvislosti s touto kauzou je také obviněn z přípravy vraždy celníka.

Ostravský krajský soud v srpnu 2006 vyměřil Krejčířovi první nepodmíněný trest - za údajný podvod z roku 1996 má jít podle tisku na 6,5 roku do vězení a má zaplatit třímilionovou pokutu. Verdikt není pravomocný.

Zdroj: ČTK

Krejčíř uprchl na Seychelské ostrovy v červnu roku 2005 kriminalistům z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, kteří s ním v jeho bytě prováděli domovní prohlídku. Později za ním na ostrovy přijela i manželka se synem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám