Hlavní obsah

Jihoafrická policie zadržela Radovana Krejčíře

Právo, Novinky, ČTK, rav, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie v Jihoafrické republice v sobotu na základě mezinárodního zatykače zadržela podnikatele Radovana Krejčíře po příletu na mezinárodní letiště v Johannesburgu. Informaci potvrdil v pondělí Právu ministr vnitra Ivan Langer. Krejčíř je v ČR stíhán kvůli několika trestným činům. Podle Langera při zatýkání nekladl odpor a byl jím překvapen.

Článek

"Potvrzuji informace, že dne 21. dubna došlo v JAR k zadržení pana Krejčíře tamní policií. Stalo se tak díky velmi aktivní práci českých bezpečnostních složek. V tuto chvíli budeme žádat o jeho vydání do ČR," řekl Právu ministr vnitra Ivan Langer.

Ministr vnitra ukázal na brífinku i fotografie zadrženého podnikatele.

Resort žádá o vazbu

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil později odpoledne řekl, že jeho resort ještě dnes (v pondělí) pošle do JAR žádost o předběžnou vazbu. Připravuje i podklady pro vydání Krejčíře. Podle úřadů je vydání podnikatele do Česka velmi pravděpodobné, protože země už ČR dva lidi v minulosti vydala.

Falešný pas

Langer považuje zadržení za velký úspěch. "Pan Krejčíř vstoupil na území Jihoafrické republiky pod falešnou identitou i pasem. Zadržení nebylo dílem náhody, ale výsledkem dlouhodobé mezinárodní spolupráce. Kromě českých profesionálů na případu pracovali odborníci z dalších pěti zemí," řekl Langer.

"Známe také důvod, proč se pan Krejčíř rozhodl vycestovat do JAR, zveřejňovat ho v této fázi ale nebudeme," uvedl mluvčí české civilní rozvědky Bohumil Šrajer. Naznačil ale, podobně jako Langer, že Křejčíř potřeboval peníze, a proto Seychely opustil.

"Krejčíř tady (v ČR) disponoval pověstí movitého člověka, na Seychelách se ale tato pověst nepotvrzovala," naznačil Šrajer s tím, že si tam Krejčíř vytvořil problémy a také řadu nepřátel.

Krejčíř předloni v létě uprchl na Seychely

Krejčíř je v ČR stíhán především pro třímiliardový celní dluh za dovoz ropných produktů a pokus o komplikovaný podvod na státním podniku Čepro. Policie jej také podezřívá z přípravy vraždy. Stíhána je také Krejčířova manželka, a to kvůli trestnému činu podílnictví.

Krejčíř uprchl na Seychelské ostrovy v červnu roku 2005 kriminalistům z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, kteří s ním v jeho bytě prováděli domovní prohlídku. Později za ním na ostrovy přijela i manželka se synem.

Tehdy rezignoval policejní prezident Jiří Kolář a někdejší ministr vnitra František Bublan přistoupil k tvrdým trestům pro zasahující policisty a jejich nadřízené. Odvoláni byli šéf policejní protikorupční služby Jiří Pálka a jeho náměstek Josef Bečvář. [celá zpráva]

Trestní stíhání Radovana Krejčíře

Krejčíř je v Česku obviněn za rozsáhlou majetkovou i násilnou trestnou činnost. Většina jeho stíhání se točí kolem třímiliardového celního dluhu za dovoz ropných produktů a pokus o komplikovaný podvod na státním podniku Čepro.

V případě kolem údajného celního dluhu policie Krejčíře viní z toho, že byl hlavou zločinného spolčení. V souvislosti s touto kauzou je také obviněn z přípravy vraždy celníka.

Ostravský krajský soud v srpnu 2006 vyměřil Krejčířovi první nepodmíněný trest - za údajný podvod z roku 1996 má jít podle tisku na 6,5 roku do vězení a má zaplatit třímilionovou pokutu. Verdikt není pravomocný.

Zdroj: ČTK

Celková výše zajištěného majetku manželů Krejčířových dosahovala téměř dvou miliard korun. Seychely odmítaly miliardáře vydat českým úřadům nazpět, protože podnikatel má seychelské občanství.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám