Hlavní obsah

Většina lidí chce Klause znovu na Hrad

Novinky, znk
PRAHA

Téměř tři pětiny občanů (58 procent) si přejí jako příštího prezidenta znovu Václava Klause. Stejné procento lidí si myslí, že se opozici nepodaří najít rovnocenného protivníka. Vyplynulo to z průzkumu agentury STEM.

Článek

Ze všech zastánců druhého Klausova mandátu je 23 procent rozhodně pro, zbytek odpověděl "spíše ano". Rozhodně proti znovuzvolení Klause je 19 procent občanů.

Většina respondentů také neočekává, že některá ze stran najde do prezidentských voleb proti Václavu Klausovi silného kandidáta. Naprostá většina odpovědí je ale neurčitých, a to ukazuje, že názory jsou nejasné a mohou se snadno změnit.

Najde opozice silného kandidáta, který by se mohl postavit Václavu Klausovi? (v %)
určitě ano12
spíše ano30
spíše ne43
určitě ne15
zdroj: STEM

Klause nejvíce podporují stoupenci ODS, podruhé by jej dokonce volila i téměř polovina sympatizantů ČSSD a třetina lidí příznivců KSČM.

V nalezení silného kandidáta, který by měl šanci uspět proti Václavu Klausovi, věří skoro dvě třetiny sympatizantů KSČM, zhruba polovina příznivců sociální demokracie a obecně lidé, kteří s působením Klause v roli prezidenta nejsou spokojeni a nedůvěřují mu.

Lidé, kteří Klause na Hradě už nechtějí, mnohem častěji věří (67 % z nich), že některá z opozičních stran dostatečně silného oponenta vůči Václavu Klausovi najde. Mezi těmi, kteří druhou Klausovu kandidaturu podporují, předpokládá, že Klaus bude mít silného protivníka, jen čtvrtina.

Reklama

Výběr článků

Načítám