Hlavní obsah

Po studeném víkendu přichází týden léta

PRAHA

Zatímco o víkendu zaznamenaly meteorologické stanice ranní mrazy, které někde klesly až na mínus deset stupňů, počasí v začínajícím týdnu bude mít téměř letní charakter. Zároveň by alespoň z kraje týdne měly přijít slabé srážky, které přechodně zmírní riziko požárů vyvolané dlouhotrvajícím suchem.

Článek

Nejnižší teploty, které meteorologové o uplynulém víkendu naměřili, se pohybovaly pod hranicí deseti stupňů pod nulou. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) nejnižší teploty v sobotu ráno zaznamenaly stanice Krásné Údolí na Karlovarsku (-10,9 °C), Plzeň - Bolevec (-10,6 °C)  a Vatín na Vysočině (-10,4 °C).

"Ve výšce 2 m nad povrchem se teploty pohybovaly většinou od 0 do -4 stupňů," uvádějí meteorologové na webových stránkách ČHMÚ.

Od jihozápadu se otepluje, v úterý slabě zaprší

Tlaková výše, která ovlivňuje počasí nad střední Evropou, přesunula svůj střed nad Balkán a po její zadní straně začíná na území České republiky proudit teplý vzduch od jihozápadu. V pondělí proto bude skoro jasno a teploty vystoupí na 20 až 24 stupňů, na horách bude kolem 17 stupňů.

V úterý promluví do počasí v Česku zvlněná studená fronta, která postupuje přes Německo na východ. Přinese zvětšenou oblačnost, přeháňky a někde i bouřky. Meteorologové však neočekávají výrazné srážkové úhrny, na horách by mělo spadnout do 10 mm srážek. Nebezpečí požárů, před kterým varoval ČHMÚ o víkendu kvůli suchu, tak zřejmě není zažehnáno. [celá zpráva] Úterní teploty by se měly pohybovat mezi 19 a 23 stupni.

Ve středu už bude oblačnost ustupovat, přeháňky se ještě mohou vyskytovat hlavně na jihovýchodě země. Odpolední maxima stoupnou na 20 až 24 stupňů.

Po zbytek týdne včetně víkendu už by mělo panovat slunečné počasí s teplotami, které budou dosahovat letních hodnot. Rtuť teploměru se bude pohybovat v rozmezí 21 až 25 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám