Hlavní obsah

Poslanec ČSSD Svoboda: Američané o radaru říkali pravdu

Právo, Jakub Mračno
PRAHA

Poslanec soc. dem. Miroslav Svoboda, který je pro umístnění amerického radaru, ale při hlasování se podřídí většinovému stanovisku soc. dem., se v neděli s ostatními členy parlamentní delegace vrátil z Marshallových ostrovů. Poslanci a senátoři si tam prohlédli americký radar, který by mohl být umístěn v Brdech.

Článek

Jak cestu pro sebe hodnotíte?

Vnitřně jsem se ujistil, že ty informace, které nám už dříve Američané předkládali, byly otevřené, pravdivé. Během návštěvy jsme se mohli podívat i na řekněme intimní součásti uvnitř radaru, byli k nám velmi vstřícní. Myslím, že máme všichni celkově dobrý pocit.

Znamená to, že nyní budete aktivně přesvědčovat i své stranické kolegy?

Říkal jsem už dříve, že se budu snažit je přesvědčit, pochopitelně ale v případě, že se bude o věci hlasovat, budu respektovat názor sociální demokracie a klubu.

Myslíte si, že ta návštěva ovlivnila názor vašich dvou stranických kolegů, poslanců Sedi a Wolfa?

Kolegu Seďu tyto vojenské otázky velmi zajímají a musím říci, že velice aktivně přistupoval k detailnímu zkoumání radaru. Byli jsme dokonce v Pearl Harboru na lodi, která by v budoucnu měla zajišťovat ochranu proti raketám krátkého a středního doletu, jež by náš radar nemusel zachytit. Američané nás pustili i do supertajného řídicího střediska, což je myslím velmi vstřícný krok. Jak to ale ovlivní jejich názor, nevím, nerad bych za ně hovořil. Myslím si však, že například fakt, že Američané na základně žijí i s rodinami v těsné blízkosti toho zařízení, jasně ukazuje, že například zdravotní rizika tu nejsou.

Ta základna již funguje řadu let, takže to lidem nijak nevadí, první obytné domy jsou jen pár set metrů od radaru, nedaleko je i škola, nemocnice a podobně. Ti lidé tam žijí léta, jejich děti se na atol vracejí po studiích v USA, nijak jim to nevadí, spíše jsou rádi, že tam je práce a prosperita.

Jak se vám líbilo na americké základně, jaká tam byla atmosféra?

Především tam byl nepředstavitelný klid a pohoda, vojáka jste skoro nepotkal, byl tam úplně volný režim, nikdo nás nehlídal, byly tam i manželky vojáků, děti... Celkem je tam asi patnáct set Američanů, servis pak zajišťují hlavně domorodci, policie, celníci a podobně jsou všichni místní. Lidé tam pracují, bydlí v zajímavých stavbách, jakoby polokoulích, pak tam ale není moc nic k vyžití, takže se tam hodně sportuje, jsou tam hřiště na všechny možné sporty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám