Hlavní obsah

Pacienti chtějí dát Julínkovy poplatky k Ústavnímu soudu

– PRAHA

Podle Svazu pacientů je zavádění poplatků ve zdravotnictví v rozporu s Ústavou. První viceprezident svazu Josef Mrázek řekl v Otázkách Václava Moravce na ČT, že je připraven obrátit se kvůli tomu prostřednictvím poslanců či senátorů na Ústavní soud. Poplatky jsou součástí návrhu, který připravil ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS).

Článek

Podle Julínkova návrhu by lidé měli za návštěvu u lékaře platit 30 korun. Den v nemocnici, léčebně či lázních by přišel na 60 korun. Za pohotovost by se hradilo 90 korun. Ročně by doplatky na léky a poplatky neměly překročit 5000 korun. 

Podle Mrázka by poplatky mohly být v rozporu s Ústavou. "Když se podíváme na zákony o lidských právech, Ústavu, Úmluvu o lidských právech, tak zjistíme, že ze všech těchto důvodů je toto (poplatky) nepřípustné," uvedl Mrázek. Dodal, že "rozhodně není pravda", že by se v ČR péče zneužívala vinou pacientů. Podotkl, že na vyšetření je posílá a léky jim předepisuje lékař.

Podle ministra mají poplatky omezit plýtvání a nadužívání péče. Jeho náměstek Pavel Hroboň uvedl, že Češi v Evropě vedou v počtu návštěv u lékaře. Ročně k němu zajdou třináctkrát, což je dvojnásobek průměru EU.

Julínek: zdravotnictví není zadarmo

Podle Julínka autoři návrhu při jeho tvorbě brali na Ústavu ohled. "My jsme to samozřejmě vážili a prověřovali, a proto je to napsáno tak, aby to v rozporu s Ústavou nebylo," řekl ministr. Poplatky podle něj mají i "psychologickou" funkci. Lidé by si tak prý mohli uvědomit, že zdravotnictví není zdarma.

S tím souhlasí i známý chirurg Pavel Pafko a výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček. Podle Pafka čeští pacienti stále ještě jako by žili v socialismu a věří, že péče je zadarmo.

Poslanci ČSSD by ústavní stížnost podali, řekl Rath

Stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath se domnívá, že pro sociálnědemokratické poslance a senátory by nebyl problém případnou ústavní stížnost podat. "Je to (návrh poplatků) dozajista podle mnohých expertů na ústavní právo v rozporu se současnou dikcí české Ústavy," řekl Rath. I on ale dříve zavedení poplatků podporoval.

Vybírání třicetikorunového poplatku za návštěvu se brání i někteří lékaři. Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka by vybírali "euro stejně jako toaletářka na pařížském nádraží". Administrativa spojená s poplatkem by je navíc prý zatížila. "Pokud lékař má 45 pacientů denně a poplatku věnuje vždy jen dvě minuty, zabere mu to hodinu a půl, kterou by mohl věnovat pacientům," uvedl Kubek. Podle něj je podstatné, aby pacient věděl, na jakou péči bude mít z pojištění nárok. Na zbytek by se mohl připojistit.

Reklama

Související články

Reforma zdravotnictví: poplatky 30, 60 a 90 korun

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) ve čtvrtek představil svůj návrh na zavedení poplatků. Zpoplatnění například návštěv u lékaře nebo pobytu v nemocnici...

Výběr článků

Načítám