Hlavní obsah

Paroubek by chtěl být v budoucnu prezidentem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v Nedělní partii televize Prima nevyloučil svou kandidaturu na funkci prezidenta republiky. Netýkala by se však nadcházejících prezidentských voleb, do nichž bude strana podle Paroubka nominovat kandidáta, který nebude sociálním demokratem. Svou vlastní kandidaturu zvažuje nejdříve za pět let.

Článek

"Teď o tom neuvažuji. Umím si ale představit, že pokud bych byl úspěšným politikem, mohl bych se někdy v budoucnu o tuto funkci ucházet," uvedl Paroubek na Primě.

Paroubek si myslí, že v uplynulých dvou letech byl v politice úspěšný, neví ale, jak se mu povede v dalších pěti až sedmi letech. "Kdybych nebyl úspěšný, tak budu chodit třeba na ryby a taky se nic nestane," konstatoval.

Kandidát ČSSD nebude sociální demokrat

Zároveň řekl, že pro nadcházející volbu hlavy státu nebude ČSSD nominovat sociálního demokrata. "Nám jde o to, abychom našli takového kandidáta, který se přibližuje formátu Václava Klause, člověka, který se chová nadstranicky a který je přesvědčeným Evropanem a který má také cit v sociálních otázkách," vypočetl Paroubek.

Pokud jde o výběr vhodného prezidentského kandidáta, bude podle šéfa ČSSD záležet především na shodě se Stranou zelených a KDU-ČSL. "A já s napětím čekám také na jejich návrhy," uvedl Paroubek na Primě.

Klausův protikandidát musí být podle něj přijatelný prakticky pro čtyři politické strany a ještě pro nezávislé senátory. "Nám nejde v tuto chvíli o konkrétního člověka, ale o člověka, který bude schopen Václava Klause porazit. A to musí být velmi silný politik," zdůraznil Paroubek v televizi.

Buzková? Jedině v přímé volbě

Do boje o Hrad tedy sociální demokraté nevyšlou Petru Buzkovou, ačkoliv Paroubek řekl, že by o ní uvažoval v případě přímé volby a za podmínky, že by o kandidaturu sama projevila zájem. Exministryně Buzková stejně jako bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová nedávno případnou kandidaturu odmítla.

Předseda ČSSD v této souvislosti připomněl, že je pro zavedení přímé volby prezidenta.

Anketa

Pokud by občané mohli vybírat prezidenta v přímé volbě, dali byste svůj hlas Jiřímu Paroubkovi?
Ano
12,5 %
Ne
83,6 %
Záleželo by na protikandidátech
3,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13049 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám