Hlavní obsah

Julínek chystá komisi, která připraví reformu

PRAHA

Zhruba za dva týdny chce ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) představit komisi expertů a zástupců parlamentních stran, která by připravila reformu financování zdravotní péče. Pokud by se politici na změnách shodli, mohly by platit od roku 2010. Julínek to dnes řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Článek

Julínkova komise by měla přijít s návrhy na změny financování ve zdravotnictví a v placení péče. Pokud by se podle Julínkova náměstka Pavla Hroboně systém nezměnil, chybělo by ve zdravotnictví v roce 2015 30 miliard korun. Podle ministra je nutné vytvořit přesný plán jednotlivých opatření. "Plán o financování je možný jenom po široké politické shodě," uvedl Julínek. Chce proto svolat odborníky a zástupce stran k jednání u kulatého stolu.

Podobná expertní komise - takzvaná Bezděkova - v minulosti připravovala podklady pro důchodovou reformu. Propočítávala návrhy jednotlivých politických stran na změny systému penzí. Z výsledků pak vycházela dohoda stran, kterou ale politici dosud nepodepsali.

O komisi by měl jednat kabinet. Julínek uvedl, že již má hotový návrh textu vládního usnesení. "Máme vše připraveno a budeme to představovat veřejnosti," dodal.

Rath opět kritizoval Julínkovy reformy

Julínek před nedávnem představil svůj návrh reformních kroků. Počítá například se zavedením poplatků 30 korun za návštěvu lékaře. Den v nemocnici, léčebně či lázních by měl stát 60 korun. Za pohotovost by se mělo hradit 90 korun. Ročně by doplatky na léky a poplatky za péči neměly překročit 5000 korun. [celá zpráva]

Pacienti by měli také vědět, na jakou péči budou mít nárok ze svého zdravotního pojištění. Měli by mít možnost se připojistit. Rovněž by měly být stanoveny maximální čekací lhůty na jednotlivé zákroky či vyšetření.

Podle Julínkova předchůdce ve funkci a nynějšího stínového ministra ČSSD Davida Ratha je navržená reforma zdravotnictví "od počátku špatně založena". Řekl, že ČR má za velmi malé peníze velmi kvalitní péči. Dodal, že Julínkovy záměry by mohly systém "vykolejit".

K debatě o reformách pozval na půdu České lékařské komory její prezident Milan Kubek. Podle něj ministr zatím "nepředstavil reformu, ale ceník". Kritizoval Julínka za to, že slyší jen ty názory lékařů, které se mu hodí. Ostatní doktory prý neposlouchá.

Reklama

Související články

Reforma zdravotnictví: poplatky 30, 60 a 90 korun

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) ve čtvrtek představil svůj návrh na zavedení poplatků. Zpoplatnění například návštěv u lékaře nebo pobytu v nemocnici...

Výběr článků

Načítám