Hlavní obsah

Seďa: Radar má význam hlavně pro Spojené státy

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jednoznačné odpovědi na otázku, zda při hlasování umístění radaru podpoří, se vyhnul další z místopředsedů výboru pro obranu Antonín Seďa (ČSSD), který navštívil Marshallovy ostrovy.

Článek

"Udělal jsem si vlastní obrázek o fungování systému, ale pro mě bude rozhodujícím partnerem k diskusi české ministerstvo obrany a jeho stanoviska," řekl Právu a dodal: "Jsem stoprocentně přesvědčen, že systém má význam hlavně pro bezpečnost USA. Jaký bude mít význam pro bezpečnost České republiky a Evropy, bude nutné ještě diskutovat."

Včera, na závěr svého pobytu v oblasti, navštívili poslanci vojenský křižník, který nese další prvky protiraketové obrany. "Dostali jsme se na místa, kam se normální člověk nikdy nedostane," svěřil své zážitky Právu Seďa. Tato prohlídka, při níž mohli politici fotit a filmovat, byla na program cesty zařazena na poslední chvíli, původně se s ní nepočítalo.

Křižník prý nese zhruba 90 raket, přičemž podle výkladu nepatří mezi ty úplně nejmodernější.

"Bude to tvrdé"

Seďa přiznal, že Američané byli k českým zákonodárcům velmi vstřícní. "Je jasné, že mají velký zájem o umístění radaru u nás," řekl. Navzdory tomu ale poslanec předpokládá, že vyjednávání o podobě smlouvy o umístění radaru bude velmi tvrdé. "Co si nevyjednáme, to nebudeme mít," prohlásil Seďa.

"Pochopili jsme ale, že by to neměly být podmínky hraničící s vydíráním," dodal poslanec s tím, že Američané jsou určitým způsobem limitováni financemi. Je přesvědčen, že česká vláda by měla např. vyjednat příslib Američanů při armádních akvizicích.

Právě tuto podmínku již kabinet popsal, jak informovalo Právo, ve své odpovědi na americkou nótu koncem března. Seďa míní, že stejně tak by bylo možné debatovat o možnosti získání hi-tech technologií. "Bylo by také dobré pokusit se vyjednat, zda by případně část obsluhy radaru mohli tvořit Češi," myslí si místopředseda výboru.

Reklama

Související témata:

Související články

Parkanová: radar USA doplní systém NATO

Americký systém ochrany před raketami dlouhého doletu, jehož radarová součást by mohla být v ČR, má být provázán se systémem obrany proti střelám krátkého...

Výběr článků

Načítám