Hlavní obsah

Exposlanec Kraus se vrací do předsednictva ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Kraus se vrací do vedení ČSSD. Loni Kraus opustil vrcholnou politiku na vlastní žádost, když na něj padlo podezření v takzvané kakaové aféře. Nyní se vrací do politiky jako člen předsednictva ČSSD.

Článek

Předseda ČSSD Jiří Paroubek novinářům řekl, že pokud bude Krausův případ brzo uzavřen, nic nebrání tomuto politikovi v dalším kariérním postupu. Připomněl, že Kraus na rozdíl od lidoveckého vicepremiéra Jiřího Čunka odstoupil, i když čelil pouze mediálnímu tlaku, nikoliv obvinění. "Zachoval se jako chlap," řekl Paroubek.

Policie se začala zabývat takzvanou kakaovou aférou loni v lednu. Kraus a podnikatel Františka Riga  měli kvůli získání privatizovaného podniku podplatit ghanské úředníky. Rigo při výslechu uvedl, že do Ghany vezli asi 100 000 dolarů (podle tehdejšího kurzu přes 3,6 miliónu korun), které předali úředníkům ministerstva financí. [celá zpráva]

Také částka 50 000 dolarů (1,8 miliónu korun), která údajně odešla do Ghany z účtu Krausovy matky, byla podle Riga určena na úplatky. Spekulovalo se o tom, že peníze byly zálohou na koupi kakaového podniku.

Kraus údajně také v Ghaně podepsal smlouvu o zakoupení podniku PBC na zpracování kakaových bobů za 15 miliónů dolarů (asi půl miliardy korun) jako ředitel firmy ProAfri, jejímž majoritním vlastníkem je prý společnost Corius.

Rigo si odpykává desetiletý trest vězení za podvody.

V předsednictvu zasednou primátoři Brna a Ostravy

Spolu s Krausem byli do předsednictva ČSSD zvoleni například předseda sněmovny Miloslav Vlček či ostravský primátor Petr Kajnar. Kajnar spolu s brněnským primátorem Romanem Onderkou, který byl v předsednictvu už dříve, získali také právo účastnit se zasedání stranického grémia.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám