Hlavní obsah

Bursík: Čunek svou romskou kauzu rozpoutal záměrně

Právo, Novinky, Alexandr Kramer
PRAHA

Ministr životního prostředí a předseda Strany zelených v sobotním Právu dosud nejdůrazněji kritizoval Jiřího Čunka. Vyjádřil dokonce podezření, že nedávné výroky o "opálených spoluobčanech" vyslovil místopředseda vlády cíleně, aby odpoutal pozornost od své úplatkářské aféry.

Článek

"Já se nemohu zbavit podezření, že to, že několik měsíců po těch známých vsetínských událostech Jiří Čunek vyvolal kolem sebe další romskou aféru, nebyla náhoda ani neobratnost; že se vědomě rozhodl v okamžiku, kdy tlak na něj kvůli trestnímu stíhání pro podezření z korupce byl už příliš veliký, znovu otevřít téma, jímž si už jednou získal podporu veřejnosti. Že populisticky vsadil na xenofobii," uvedl Bursík.

Bursíkovi velmi vadí, že Čunek vsadil na xenofobní kartu, protože tím ještě zhoršuje situaci Romů a problém dále vyhrocuje. "Víte, proč já Jiřímu Čunkovi velice zazlívám, že si s tímhle problémem, který je velice složitý, začal pohrávat jako se zbraní v politickém boji? Proto, že tím tu společnost rozjitřil a rozdělil, že otevřel stavidla negativním lidským emocím, nenávisti..."

Čunek podle Bursíka maří práci vlády

Podle něj Čunek takto podkopová politiku vlády a maří její politiku v otázce rómské problematiky a brání snaze o integraci Romů, pro něž toho zatím stát moc neudělal.

"Výsledky státní politiky na tomto poli jsou žalostné: v nemocnici nepotkáte Romy-lékaře, ve školách nepotkáte Romy-učitele, nepotkáte ani skoro žádné Romy-řidiče tramvají..." uvedl Bursík, podle něhož se ministryně Džamila Stehlíková nyní snaží o integraci Romů a připravila několik dlouhodobých programů, které vyžadují mravenčí práci.

" A do toho Jiří Čunek najednou přijde s demagogickými výroky, které to posouvají úplně jinam! On práci Džamily v podstatě maří. Jako první místopředseda vlády jde přesně proti tomu, co by měla vláda dělat a o co se snaží ministryně Džamila Stehlíková," uvedl Bursík.

Latentní rasismus v české společnosti

Podle Bursíka jsou Čunkovy výroky o to horší, že v české společnosti je přítomný latentní rasismus. Předseda zelených vidí jeho kořeny v malých zkušenostech s jinými kulturami a etniky: "Příčinou špatného stavu vidím především v tom, že jsme zatím neměli dost příležitostí k tomu, abychom se naučili žít společně s příslušníky různých etnik, různých kultur, s lidmi jiné barvy pleti... Podíl menšin na celkové populaci České republiky je ve srovnání s jinými zeměmi pořád velmi nízký a totéž lze říci o stupni tolerance. Ve vztahu k Romům je to asi ovlivněno i řadou negativních zkušeností, nicméně ten latentní rasismus tady je." 

Reklama

Související články

Gandalovič: Čunkovy výroky škodí v cizině

Ministr zemědělství a místopředseda ODS Petr Gandalovič přiznává, že slova vicepremiéra Jiřího Čunka o Romech poškozují zemi v cizině. Řekl to ve středu...

Výběr článků

Načítám