Hlavní obsah

Uhl kvůli Čunkovi opustil vládní radu pro lidská práva

PRAHA

Bývalý disident Petr Uhl opustil vládní radu pro lidská práva, v níž zasedal od začátku roku 2006. Členství vzdal mimo jiné kvůli "xenofobním postojům místopředsedy vlády Jiřího Čunka," uvedl v pátek. Druhým důvodem jeho odchodu z rady bylo to, že vláda stáhla ze svého programu dva podněty od své rady pro lidská práva.

Článek

Čunek si vysloužil kritiku ochránců lidských práv už loni na podzim, když vsetínská radnice, v jejímž čele stál, nechala vystěhovat romské rodiny ze zchátralého pavlačového domu v centru do nových kontejnerových bytů na okraji města a část přesunula do rozpadlých domů v jiných okresech. [celá zpráva] V reportáži televize Nova tehdy Čunek řekl, že město zbavuje vředu.

Naposledy pobouřil romské organizace a aktivisty svými výroky o tom, že kvůli získání peněz od státu se musí člověk opálit a dělat binec a ohně na náměstích. Pak tvrdil, že slovy nemířil na Romy, ale na politiky.

Uhlovi též vadí, že vláda stáhla dva podněty rady. Prvním je návrh na vytvoření samostatného orgánu, který by prošetřoval delikty policistů. Nyní se jimi zabývá inspekce ministra vnitra. Vytvoření nezávislé instituce, která by se nezákonným jednáním policistů zabývala, doporučovaly Česku i mezinárodní instituce. Vláda zamítla i doporučení změnit statuty jejích rad či pracovních skupin tak, aby v nich bylo více žen. "Vláda porušila svůj jednací řád a statut rady pro lidská práva a vyjádřila neúctu ke svým poradním orgánům," uvedl Uhl.

Dodal, že ze stejných důvodů se chce vzdát i členství ve výboru proti mučení. Sdělil, že pokud setrvá vicepremiér Čunek ve vládě, o tuto funkci nemá zájem. Uhl působil v minulosti také jako vládní zmocněnec pro lidská práva. Do rady vlády pro lidská práva ho loni jmenoval Paroubkův kabinet na návrh tehdejšího zmocněnce Svatopluka Karáska (US-DEU).

Reklama

Související články

Vsetínští Romové se cítí podvedeni

Nejméně třem romským rodinám, přestěhovaným ze Vsetína na Jesenicko, hrozí, že namísto dvacetiletého splácení úvěru, poskytnutého vsetínskou radnicí na koupi...

Výběr článků

Načítám