Hlavní obsah

Na Chomutovsku si lidé opět vybírají senátora

Novinky, znk
CHOMUTOV

Na Chomutovsku začalo v pátek odpoledne druhé kolo senátních doplňovacích voleb. Utkají se v něm náměstek chomutovské primátorky Jan Řehák (ODS) a ředitel kulturního domu v Klášterci nad Ohří Václav Homolka (KSČM). V pátek mohou lidé volit od 14 do 22 hodin, v sobotu od 8 do 14 hodin.

Článek

Prvního kola, které se konalo minulý víkend, se zúčastnilo rekordně málo voličů. Nejvíce hlasů dostal Řehák, před Homolkou měl ale náskok jen 231 hlasů. Na třetím místě skončil s odstupem pouhých 19 hlasů kandidát ČSSD Jan Mareš. Sociální demokraté proto chtějí přepočítat hlasy.

I přesto předseda soc. dem. Jiří Paroubek ve čtvrtek podpořil volbu komunistického kandidáta. Homolka má větší šance na konečné vítězství i podle expertů vzhledem k tomu, že oba levicoví kandidáti v prvním kole posbírali téměř polovinu hlasů.

Výsledek voleb na Chomutovsku ale rozložení sil v Senátu nijak výrazně neovlivní. ODS by v případě Řehákova vítězství jen posílila svoji nadpoloviční většinu v horní komoře a měla by 42 senátorů. KSČM by s Homolkovým zvolením získala tři zástupce, což by jí stejně nepomohlo k vytvoření vlastního klubu. K tomu je třeba nejméně pěti senátorů.

Doplňovací volby se pořádají kvůli tomu, že lékař a nezávislý kandidát Petr Skála, který vyhrál na Chomutovsku senátní volby loni v říjnu, na svůj mandát kvůli zdravotnímu stavu rezignoval. Skála byl členem Klubu otevřené demokracie, který má v Senátu sedm členů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám