Hlavní obsah

ČSSD podpoří ve volbách na Chomutovsku kandidáta KSČM

PRAHA

Šéf ČSSD Jiří Paroubek se jednoznačně vyslovil ve prospěch kandidáta KSČM Václava Homolky, který postoupil do 2. kola senátních voleb na Chomutovsku. Paroubek to učinil navzdory dřívějšímu vyjádření místopředsedkyně ČSSD Jany Vaňhové o tom, že žádné doporučení voličům nebude.

Článek

"Já jako předseda soc. dem. a poslanec za Ústecký kraj ho jednoznačně podporuji," řekl Právu Paroubek s tím, že se tak vyjádřil už v neděli, a předpokládá, že voliči si uvědomí, jak by mohla ODS v Senátu posílit.

Paroubek řekl, že většina funkcionářů ČSSD, s nimiž po 1. kole  hovořil, byla pro podporu Homolky jako nezávislého levicového kandidáta za KSČM. "Protože si myslí ti lidé stejně jako já, že podpořit kandidáta ODS buďto hlasováním pro něj přímo, nebo řekněme neúčastí ve volbách, by znamenalo jen podpořit vládní politiku asociálních reforem," poznamenal Paroubek.

A co si šéf ČSSD myslí o vyjádření Vaňhové, která je náměstkyní chomutovské primátorky? "To říkala za svoji osobu," poznamenal Paroubek.

Vaňhová Právu řekla, že její vyjádření není v rozporu s Paroubkovým. "Pan předseda může cokoli. Je to jeho rozhodnutí, já mu ho neberu," uvedla Vaňhová.

Podle ní se okresní chomutovská soc. dem. rozhodla ponechat případná doporučení, koho volit, na místních organizacích, protože podpora zdola je podle Vaňhové vždy silnější. A podpora Homolkovi shora? "Já osobně tady jako okres nebudu vydávat doporučení a můj kandidát ho nedává," nezměnila svůj postoj Vaňhová.

Kandidát ČSSD propadl o 19 hlasů

Homolka, ředitel kulturního domu v Klášterci nad Ohří, se v souboji o senátorské křeslo utká s náměstkem chomutovské primátorky Janem Řehákem (ODS).

Kandidát ČSSD Jan Mareš zaostal v prvním kole voleb za druhým Homolkou jen o 19 hlasů. Soc. dem.chtějí kvůli těsnému výsledku dosáhnout přepočítání hlasů. K Nejvyššímu správnímu soudu v Brně proto po vyhlášení výsledků druhého kola pošlou návrh na neplatnost hlasování.

Politologové větší šanci na finálové vítězství přiznávají Homolkovi. Vzhledem k antagonistickým vztahům ČSSD a ODS na celostátní úrovni kandidáta KSČM mírně favorizuje například politolog Petr Just z Karlovy univerzity.

O volby do Senátu v prvním kole zájem nebyl

První volební kolo na Chomutovsku 13. a 14. dubna provázel rekordní nezájem voličů. Ze 100 115 lidí přišlo necelých 11 procent.

Podle Justa to může být dáno tím, že se doplňovací volby konaly pouhého půl roku po řádných volbách kvůli tomu, že bývalý senátor Petr Skála na mandát po pouhých třech měsících kvůli zdravotnímu stavu rezignoval. "Svůj podíl mohlo mít i slunečné počasí, které lidi motivovalo spíše k výletům než k tomu, aby se tlačili u volebních uren,” podotkl Just.

Homolka, který by v případě úspěchu mohl navázat na éru stranického kolegy a prvního chomutovského senátora Ladislava Drlého, kandidoval i loni v říjnu. Tehdy skončil třetí, přestože získal o 1676 hlasů více než nyní.

Ještě větší propad ale postihl ODS. Loni v říjnu její kandidátka a chomutovská primátorka Ivana Řápková v prvním kole dostala přes 8000 hlasů, Řeháka nyní přišlo podpořit o téměř 5300 lidí méně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám