Hlavní obsah

Po teplé zimě hrozí Česku velké sucho

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pověstné aprílové počasí, které charakterizují časté srážky, se do Česka ještě nedostavilo a zřejmě ani už nedostaví. Přestože v úterý večer a v noci tu a tam zapršelo, příští týden bude znovu bez deště.

Článek

Za poslední tři týdny na území ČR téměř nepršelo. Pavel Jovanovič z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) řekl Novinkám, že sucho vládne zejména v podhorských oblastech na severu Čech.

"Akutní sucho hrozí zejména v Poohří, kde v úterý spadlo nejméně srážek. Málo srážek bylo i na Jižní Moravě, ale tam během dopoledne ještě pršelo, takže by se to mělo zlepšit," uvedl.

Podle meteorologa je současné období sušší, i když ne nadstandardně. "Deficit srážek zřejmě bude. Během zimy nebylo tolik srážek v nižších polohách a spodní vody jsou menší než v jiných letech.

"Kdyby bylo léto srážkově podnormální a teplotně nadnormální, tak už by to byl extrém jako v roce 2003," poznamenal.

Další srážky budou asi v pátek

Zapršet by mělo znovu v pátek, mělo by spadnout ale jen do 4 mm srážek. "Půdní vláhové poměry se proto v nejbližších dnech zlepší jen částečně," uvádí se ve zprávě ČHMÚ.

Podle ústavu se srážky za poslední tři a půl měsíce pohybují v průměru, a to zejména kvůli srážkově nadprůměrnému období od začátku ledna do poloviny března. "Po přechodném několikadenním ochlazení bude příští týden pokračovat teplé počasí beze srážek," upozorňuje zpráva.

Sucho s sebou kromě jiného nese i nebezpečí požárů, a to v současné době platí zejména pro Prahu, Středočeský, Ústecký a Jihomoravský kraj.

Reklama

Související články

Hasiči bojovali o víkendu s lesními požáry

S neobvykle vysokým počtem požárů bojovali o víkendu hasiči. V sobotu vyjeli 174krát, což bylo letos vůbec nejčastěji. Často museli zasahovat i u požárů lesa....

Výběr článků

Načítám