Hlavní obsah

Ministerstvo obrany bojuje proti korupci rušením správ

– PRAHA
Právo, Oldřich Danda

Ministerstvo obrany chce do konce roku snížit počet ubytovacích a stavebních správ z pěti na tři. Oznámil to náměstek ministryně obrany Martin Barták. Je to důsledek korupční aféry ve správách, která propukla minulý měsíc. Zrušen by tak měl být úřad v Litoměřicích a v Brně. Vojenské stavební správy tak zůstanou v Praze, Olomouci a Pardubicích.

Článek

Protikorupční policie podezírá několik zaměstnanců ministerstva obrany ze zmanipulování výběrových řízení v období 2002 až 2006. Zmanipulované zakázky se měly týkat jedné miliardy korun. "Domníváme se, že centralizace přispěje k omezení korupčního prostředí," řekl Barták.

Dodal, že při nákupu z centra bude snazší kontrola. Zřejmě v souvislosti s korupční aférou byli již na konci roku propuštěni vysocí funkcionáři ze sekce správy majetku, a to ředitel sekce Václav Regner a Tomáš Adler, který měl na starosti právě ubytovací a stavební správy. Odvolán byl také ředitel pražské ubytovací správy Robert Bochníček. Ten nedávno v tisku upozornil, že mu byl nabízen úplatek.

Podle Bochníčka je to ale jen zástupný důvod a skutečná příčina je v tom, že informoval o korupčním jednání. Barták to však popřel. Podle něj Bochníček na korupci dlouhodobě neupozorňoval. "Od září 2006 jsem od něho nikdy žádnou iniciativu ani impuls nedostal. Není mi známo, že by je dostal někdo jiný. To upozornění je do jisté míry virtuální," řekl Barták.

Podle nového ředitele sekce správy majetku Jiřího Krále chce ministerstvo korupci předcházet také tím, že rozšíří možnost, aby se dodavatelé mohli o veřejné zakázky ucházet za pomoci internetového tržiště. "Pokud je to dobře nastaveno, tak se to nedá v zásadě obejít," řekl Král.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám