Hlavní obsah

Lékárníci požadují pevné doplatky za léky

Právo, Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lékárníci odmítají vybírání regulačních poplatků za léky tak, jak je navrhuje ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Ten chce, aby pacienti platili za každý lék na receptu 30 korun a tento poplatek vybírali lékárníci v lékárně.

Článek

"Pacienti nebudou chápat, že mají platit doplatky za léky a k tomu ještě regulační poplatek třicet korun," řekla Právu v úterý Leona Štěpková, mluvčí České lékárnické komory. "A já se jim nedivím, nechápou to ani lékárníci."

Podle prezidenta komory Lubomíra Chudoby za největší problém lékárníci považují skutečnost, že reforma nepřináší rovný přístup k lékům.

"Předvídatelný doplatek považujeme za základní pilíř systému, který umožní jak pacientům tak lékařům vybrat účinný lék vzhledem k finančním možnostem jednotlivce. Zda to má být pevný doplatek, procentní úhrada či jiný model, je už věcí odborné diskuse," říká prezident.

Podle Štěpkové, pokud bude nezbytné regulaci zavést "pak prosazujeme pevný předem známý doplatek na léky, nikoli poplatek za položku na receptu."

Lékárníci nechtějí vybírat v lékárnách regulační třicetikorunový poplatek také proto, že podle nich o druhu a množství předepisování léků se rozhoduje v ordinacích lékařů a ne v lékárnách.

Reklama

Související témata:

Související články

Reforma zdravotnictví: poplatky 30, 60 a 90 korun

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) ve čtvrtek představil svůj návrh na zavedení poplatků. Zpoplatnění například návštěv u lékaře nebo pobytu v nemocnici...

Výběr článků

Načítám