Hlavní obsah

Julínek navštívil brněnskou nemocnici, kterou chce zrušit

PRAHA

Mininistr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) nečekaně navštívil Úrazovou nemocnici Brno, kterou chce jeho ministerstvo zrušit. Důvodem je podle ministra její špatná poloha, špatná dostupnost a nevyhovující stav budovy.

Článek

Julínek rozmlouval se zaměstnanci asi hodinu. V Úrazové nemocnici pracuje přes 800 lidí. Více než 90 procent z nich vyjádřilo svůj nesouhlas s rušením specializovaného zařízení v petici.

Podle Julínkova plánu se má tým traumatologů, který je chloubou nemocnice, přesunout do Brna - Bohunic. Tam sídlí Fakultní nemocnice Brno. Další péči mají převzít ambulantní specialisté a Nemocnice Milosrdných bratří.

Ministr chce do konce týdne ustanovit tým, který dopracuje detaily reformy. Určí například, kteří zaměstnanci by se z Úrazové nemocnice do Bohunic přesunuli. Mají mezi nimi být traumatologové, sestry, anesteziologové a další specialisté.

O kolik pracovníků půjde si ale ani Julínek ani ředitel nemocnice Miloš Janeček netroufali odhadnout. Patrně to budou desítky zdravotníků.

Část zaměstnanců bude mít s hledáním zaměstnání problémy

Ostatní zaměstnanci by podle ministra měli najít místa v jiných zdravotnických zařízeních v Brně. Podle náměstka ředitele nemocnice Jiřího Vrastyáka však zůstane skupina lidí, kteří budou mít s hledáním zaměstnání problém.

Úkolem týmu také bude stanovit, zda bude pro traumacentrum v Bohunicích nutné vybudovat nový pavilon nebo jestli například postačí upravit stávající prostory Fakultní nemocnice Brno.

Vrastyák ale považuje možnost přestěhovat traumacentrum do Bohunic za nereálnou. "Stále věříme, že zvítězí zdravý rozum a že komise shledá přesun do Bohunic jako nereálný," řekl novinářům.

Reklama

Související témata:

Související články

Reforma zdravotnictví: poplatky 30, 60 a 90 korun

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) ve čtvrtek představil svůj návrh na zavedení poplatků. Zpoplatnění například návštěv u lékaře nebo pobytu v nemocnici...

Výběr článků

Načítám