Hlavní obsah

Škromach: vládní reformu potopí lidovci

Právo, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Místopředseda ČSSD a její stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach je přesvědčen, že vládní reformu veřejných financí nakonec zřejmě potopí koaliční partneři z KDU-ČSL. Škromach to řekl v rozhovoru s Právem.

Článek

Na otázku, zda vláda reformu v parlamentu prosadí, odpověděl: "Jak znám koaliční partnery lidovce, kdy působili společně s námi ve vládě v minulém období, tak si myslím, že to tak horké nebude. Jak se říká v jednom filmu: když jde o lidovce, to jsem klidný."

Sociální demokracie pro reformu hlasovat nebude, potvrdil Škromach. Podle něj chce vláda Mirka Topolánka ušetřit na rodinách s dětmi, na lidech se zdravotním postižením a na důchodcích celkem 30 miliard korun.

Přijatelná je jen flexibilní rodičovská

"Sociální demokracie to nepodporuje, protože to znamená postižení lidí, kteří mají relativně nízké příjmy. Místo toho, aby reforma skutečně postihla ty, kteří se práci vyhýbají, dotkne se zaměstnanců, kteří živí rodinu z 15 000 až 25 000 korun hrubého. Vláda připravuje útok na kapsy rodin s dětmi, důchodců a zdravotně postižených, i když se to snaží skrýt za různá krásná hesla," uvedl Škromach.

Připustil, že jeden vládní záměr by ČSSD podpořila, a to flexibilní rodičovský příspěvek. "Možnost, aby si mohl rodič vybrat, zda chce být doma s dítětem dva nebo čtyři roky, je věc, kterou připravovala i naše vláda," uvedl.

Zdůraznil však, že aby návrh sociální demokraté skutečně podpořili, nesměl by se snížit celkový objem peněz vyplácených na tuto dávku.

Reklama

Související témata:

Související články

Reforma začíná dělit společnost

Reforma veřejných financí začíná výrazně dělit občany, ekonomy, ale i politické strany. Otevření zastánci reformy jsou premiér Mirek Topolánek (ODS), ministr...

Tlustý: vlastní krví paskvil odmítnu

Bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) ve čtvrtek ujistil, že vládní balík reforem, který sám označil za "paskvil" a "podvod", nepodpoří. Znovu se také...

Výběr článků

Načítám