Hlavní obsah

Z ředitele, který upozornil na korupci, je řadový referent

Právo, Patrik Biskup
PRAHA

Týden poté, co veřejně promluvil o podezřelých zakázkách na ministerstvu obrany, je z něho řadový referent. Bývalého ředitele pražské Vojenské ubytovací a stavební správy (VUSS) Roberta Bochníčka sesadil z funkce jeho nadřízený. Oficiální důvod? Rok staré anonymní trestní oznámení na černé jízdy služebním vozidlem, které stále vyšetřuje policie.

Článek

"Loni v dubnu jsem byl kvůli tomu u výslechu na policii. Od té doby se mi nikdo od  policie neozval. Měl jsem za to, že trestní oznámení odložili. Tu záležitost jsem už vyřešil se zaměstnavatelem. Šlo o to, že jsem krátce po nástupu do funkce, z neznalosti  systému, nesplnil jednu z podmínek pro služební jízdy. Mojí povinností  bylo jízdy předem nahlásit do zvláštního rozkazu nadřízeného. Přitom jsem měl ale jízdní příkaz a jízdy jsem vždy řádně evidoval," tvrdí Bochníček. 

Ten se také nakonec se zaměstnavatelem domluvil, že mu uhradí "škodu". "Zaplatil jsem 17 tisíc korun a tím jsem to bral jako vyřízenou věc," vysvětluje Bochníček. Od té doby byl za dobrou práci několikrát mimořádně finančně odměněn a dostal také vyznamenání.

"Minulou středu si mě šéf hlavního úřadu ubytovací a stavební služby ministerstva obrany pozval na pohovor s tím, že vzhledem k tomu, že je proti mně stále vedeno trestní řízení z 26. 4. 2006 pro podezření z úmyslné trestné činnosti spáchané při plnění pracovních úkolů, není vhodné, abych vykonával funkci ředitele," pokračoval Bochníček, který byl šéfem VUSS od října 2005. 

Bochníček mluvil otevřeně o nadhodnocených zakázkách

Poté, co před několika týdny zažilo ministerstvo obrany jeden z největších policejních zátahů proti korupci, jako jediný vysoký úředník ministerstva obrany otevřeně hovořil o nadhodnocených zakázkách, nabídkách miliónových úplatků  a "kamarádských kšeftech".

"Mně to tak připadá, že jsem se někomu stal asi nepohodlným. Po roce ze mě udělali zločince. Asi jim vadí, že nejsem s nikým svázaný a že své nadřízené upozorňuji na zakázky, které jsou značně předražené," myslí si Bochníček.

Bývalý ředitel se chce bránit soudně

Proti převedení na jinou práci se chce bránit soudní žalobou. Že uspěje, si myslí plzeňský právník Robert Kaše. "Podle výkladu příslušného paragrafu zákoníku práce, podle kterého může zaměstnavatel převést zaměstnance na jinou práci bez jeho souhlasu, je převedení možné na dobu od zahájení trestního stíhání zaměstnance až do právní moci rozsudku," vysvětlil Kaše. Vzhledem k tomu, že Bochníček není trestně stíhanou osobou, je podle názoru právníka jeho přeřazení neplatné.

Stanovisko rezortu  k celé záležitosti tlumočila Mira Třebická  z tiskové a informační služby ministerstva obrany. "Pan Robert Bochníček byl ke dni 13. dubnu dočasně převeden na jinou práci v souvislosti s trestním řízením týkajícím se jeho osoby. Nadále zůstává zaměstnancem resortu Ministerstva obrany až do vyšetření celého případu," uvedla bez dalších podrobností Třebická.

Reklama

Související témata:

Související články

Parkanovou trápí korupce v armádě

Ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) po úterní schůzce s prezidentem Václavem Klausem uvedla, že jí nejvíce starostí dělá problematika korupce...

Výběr článků

Načítám