Hlavní obsah

Romové odměnili Čunka za jeho výroky trestním oznámením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vicepremiér a předseda lidovců Jiří Čunek čelí za svá slova o Romech trestnímu oznámení, které podalo čtrnáct romských organizací a zhruba sto jednotlivců. Čunek podle nich mohl podněcovat k nenávisti k romské menšině a k omezování jejích práv a svobod svými výroky, že kvůli získání peněz od státu by se člověk musel opálit a dělat binec a ohně na náměstích. Čunek dříve uvedl, že nemířil na Romy, ale na politiky.

Článek

"Pevně doufáme, že se případem někdo bude vážně zabývat. Trestní oznámení je jedna z mála možností, kterou jako občané této země máme k tomu, abychom se domohli spravedlnosti. Nyní je to už v rukách těch druhých," řekla předsedkyně správní rady sdružení Athinganoi Monika Mihaličková, která je také místopředsedkyní rady vlády pro záležitosti romské komunity a v minulosti byla poslankyní.

Čunek reagoval slovy, že na podání trestního oznámení mají romské organizace či jednotlivci právo. "Každý může podat trestní oznámení, když má pocit, že byla naplněna skutková podstata trestného činu," uvedl Čunek. Dál ale nechtěl případ komentovat.

Čunka se chytají extremisté, varují Romové

Trestní oznámení za organizace i jednotlivce podal romský advokát Martin Čonka. Podle textu vicepremiér "veřejně navodil dojem, že Romové bez rozdílu jsou společensky nepřizpůsobiví a neochotní vydělat si na své životní potřeby prací". Jako důkaz o podněcování k nenávisti obsahuje oznámení výpis z internetových diskusí čtenářů Blesku. V tomto deníku se Čunkovy výroky objevily.

Trestní oznámení upozorňuje na to, že se k Čunkovým slovům hlásí extremisté. Nacionalisté se nechali slyšet, že Čunek je jediný politik, který se nebojí otevřeně říct názory na Romy a doprovodit je i činy. Zvažují případnou demonstraci na jeho podporu.

Od člena vlády jsou výroky o Romech zvlášť nebezpečné, stojí v oznámení

Podle trestního oznámení vicepremiér mohl svými výroky na adresu Romů spáchat i trestný čin hanobení národa, etnické skupiny či rasy a přesvědčení. Čunkova vyjádření prý ohrožují jedno ze základních lidských práv - rovnost bez rozdílu etnického původu a zákaz diskriminace. Advokát v textu připomíná, že svá slova na adresu Romů Čunek pronesl jako místopředseda vlády. Má tak větší vliv na názory občanů. Jeho vyjádření jsou tak "společensky mnohem nebezpečnější", než kdyby je řekl někdo jiný, stojí v oznámení.

K trestnímu oznámení se připojila sdružení Athinganoi, Dženo, Romea či Slovo 21. Advokát má i plnou moc od stovky jednotlivců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám