Hlavní obsah

Topolánek: Odvolání Čunka není porušením koaliční smlouvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek (ODS) v nedělním diskusním pořadu Otázky Václava Moravce řekl, že je na čase, aby Jiří Čunek (KDU-ČSL) odešel z vlády. Jeho případné odvolání nepovažuje za porušení koaliční smlouvy. Premiér však nesdělil, kdy k tomu dojde, vnímá však tlak ze Strany zelených. Nejprve se chce s lidoveckým vicepremiérem znovu sejít.

Článek

"Řekl jsem, že nastal čas, kdy by Čunek měl odejít. Problém je přerostlý," řekl premiér a dodal, že možná už cena za to, že zůstává, je vyšší než když by odešel. "Já mohu říci jedinou věc, Jiřího Čunka mi může být osobně líto, koalice ale musí fungovat a plnit co by měla."

Premiér vnímá tlak ze Strany zelených, sobotní jednání jejich Republikové rady [celý text jejího usnesení] označil jako přelomové. Jak však dodal: "Chápu vyjádření zelených jako tvrdé, to jsem čekal, ale ne jako ultimativní."

Vysvětlil také, proč se případ táhne tak dlouho, že za tím není jeho váhání. "Já budu mít odvahu to udělat, ale záleží mi na tom, aby fungovala koalice. Odvolání není porušení koaliční smlouvy, ale koaliční strana to může brát jako útok, pokud se na tom nedomluvíme,"

Topolánek také odůvodnil, proč postupuje opatrně. "Není to tak, že bych se tak strašně držel premiérského křesla, ale každá další vláda by byla horší."

Bursík: Čunkův postoj je nepřijatelný

Předseda Strany zelených Martin Bursík v nedělním diskusním pořadu Nedělní partie řekl, že strana nemůže tolerovat nedávné Čunkovy výroky ohledně Romů. [celá zpráva] Na namítky, že vicepremiér svá slova pronesl v určitém kontextu reagoval Bursík slovy: "Zkuste vymyslet kontext, který by ta slova vysvětloval jinak". Nejde podle Bursíka navíc pouze o slova, nýbrž o postoj, který podporuje latentní xenofobní nálady uvnitř společnosti. Romskou problematiku má prý navíc ve vládě na starosti Džamila Stehlíková (SZ).

Vicepremiér a předseda lidovců Jiří Čunek na otázku, zda bude na nejnovější výzvu zelených reagovat rezignací odpověděl, že bude nejprve jednat s Topolánkem.

V TV Nova upozornil, že přání, aby se nevyjadřoval k rómské problematice není reálné. !Jako člen vlády se vyjadřuji ke všem věcem," řekl.

Topolánkův spor s Tlustým

Premiér Topolánek hovořil v neděli také o svém sporu s bývalým ministrem financí Vlastimilem Tlustým (ODS). Také jej v souvislosti s hlasováním o vládní reformě financí varoval, že padne-li tato reforma a vláda, přijde po ní jen horší. Vlastimili Tlustý hrozí, že vládní návrh v parlamentu nepodpoří. [celá zpráva]

Tlustý se podle Topolánka mýlí ve všem, co reformě vyčítá. Mýlí se nejen v ekonomických otázkách, ale i politicky, řekl premiér.

"Politicky je jeho omyl fatální. Pokud nebude hlasovat pro reformu, tak pokládá tuto vládu a koalici, umožní nástup Jiřího Paroubka a možná zabrání druhému zvolení Klause. Sama ODS nemá tolik hlasů, aby jeho volbu prosadila. Bude těžké pro něj získat dost hlasů, o nichž se zdá, že to teď půjde," řekl Topolánek.

Premiér též vysvětlil, v čem se mýlí Tlustý ekonomicky a proč mu v ničem neustoupí. Tlustý podle Topolánka asi netuší, kolik vypadlo ze skříně finančních kostlivců. Ty neumožňují zavést rovnou daň. "Jestliže ví kolik jich je, tak jeho argumentaci nerozumím, když říká, že můžeme mít schodek veřejných rozpočtů 5 procent," řekl. Podle Topolánka se také Tlustý mýlí, když si myslí, že pouze razantní změnou daní lze řešit výdajovou stranu rozpočtu, aniž bych do nich sahal."

Reklama

Související články

Čunek se omluvil za výroky o Romech

Místopředseda vlády a šéf KDU-ČSL Jiří Čunek se v neděli v diskusním pořadu televize Prima omluvil těm, kterých se dotkly jeho nedávné výroky na adresu občanů...

Tlustý: vlastní krví paskvil odmítnu

Bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) ve čtvrtek ujistil, že vládní balík reforem, který sám označil za "paskvil" a "podvod", nepodpoří. Znovu se také...

Výběr článků

Načítám