Hlavní obsah

Veřejnost se rozloučila s generálem Antonínem Špačkem

PRAHA

Veřejnost i zástupci Československé obce legionářské se v pátek v motolském krematoriu v Praze rozloučili s veteránem Antonínem Špačkem. Pohřbu s vojenskými poctami se kromě pozůstalých zúčastnili také ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL), náčelník generálního štábu Vlastimil Picek a další vojenští i političtí představitelé.

Článek

Generál Špaček zemřel minulý týden ve věku nedožitých devadesáti let.

Prezidenta Klause na obřadu zastupoval náčelník jeho vojenské kanceláře Ivo Zbořil. "Byl hrdinou, který v dobách ohrožení svobody a vůbec existence našeho národa neváhal riskovat svůj život," tlumočil Klausova slova Zbořil. Prezident loni generálovi propůjčil Řád bílého lva vojenské skupiny.

Špaček za druhé světové války bojoval ve Francii. Později se přesunul do Velké Británie. Jako člen československé obrněné brigády se zúčastnil obléhání Dunkerque. Bezprostředně po komunistickém puči v roce 1948 se jeho rodina pokusila uprchnout, ale podařilo se to jen generálově britské manželce s dítětem.

Špaček byl v roce 1949 ve vykonstruovaném procesu odsouzen k deseti letům těžkého žaláře a řadu let strávil v uranových dolech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám