Hlavní obsah

Tlustý: vlastní krví paskvil odmítnu

– PRAHA
Právo, luk

Bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) ve čtvrtek ujistil, že vládní balík reforem, který sám označil za "paskvil" a "podvod", nepodpoří. Znovu se také pustil do šéfa ODS a premiéra Mirka Topolánka, který podle něj zradil program strany.

Článek

"Pane redaktore, doneste mi špendlík. Já se tady píchnu do prstu a krví vám podepíšu, že neustoupím, jestli vláda neprovede žádnou korekci a přinutí mě pod tlakem, který bych skoro nazval vydíráním k tomu, abych najednou hlasoval o dvou věcech, které jsou protichůdné - na jednu stranu chci vládu uchovat, ale na druhou stranu nepřipojím podpis pod paskvil. Paskvil nepodepíšu za žádných okolností," řekl Tlustý v rádiu Impuls.

Při hlasování podle svých slov bude přítomen ve Sněmovně. Nepomohl by tedy koalici ani tím, že by odchodem snížil počet poslanců nutných k prosazení balíků zákonů.

Například poslanec ODS Jan Klas opakovaně uvedl, že bude hlasovat stejně jako Tlustý. Na otázku, zda se neobává, že na něho budou kolegové hledět jako na zrádce, Tlustý odpověděl, že zrádci jsou ti, kdo popírají program ODS a říkají, že za současné situace jej nelze uskutečnit.

Připomněl nedávný Topolánkův výrok, kdy premiér uvedl, že program ODS nebyl ekonomicky realizovatelný ani před volbami. "Já toto prohlášení považuji za skandální," uvedl Tlustý. Na otázku, zda podle něj Topolánek zradil ODS, Tlustý odpověděl, že jeho slova považuje "za popření programu strany, kterou reprezentuje, takže i za zradu".

Jaké změny rebelujíci exministr navrhuje
Koalice má nyní podle Vlastimila Tlustého tři možnosti:
První je doplnit zákony o prvky z programu ODS, které by měly vycházet z původních koaličních dohod ODS, lidovců a zelených z loňského léta. ODS by ustoupila souhlasem se dvěma sazbami DPH, avšak ostatní parametry rovné daně by byly zachovány. Znamenalo by to jednu sazbu pro základní DPH, daň z příjmu fyzických a právnických osob.
Druhou variantou navrhovanou Tlustým je zvlášť vyčlenit kontroverzní části vládního návrhu, které vytvářejí dojem, že jsou programem ODS, ale podle poslance tomu tak není.
Třetí možností je předložení nezměněného návrhu, ale s tím, že by ho vláda nespojovala s otázkou své důvěry tak, jak to chce učinit Topolánek.

Reklama

Související články

Vláda představila daňové a sociální reformy

Ministři koaličního kabinetu Mirka Topolánka se v úterý odpoledne sešli v pražském hotelu Jalta k odhalení chystaných klíčových reforem financí. Plán počítá...

Klaus se zastal Topolánkovy reformy

Ačkoli je exministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) považován za politika blízkého Hradu, prezident Václav Klaus se ho v úterý v souvislosti s připravovanými...

Výběr článků

Načítám